Bankerna gör miljardvinster under krisen

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 18 juli 2023
- av Isac Boman
Swedbank och SEB tjänar stora pengar på den ekonomiska krisen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Swedbank fördubblar sin rörelsevinst och rörelseresultatet för Wallenbergs SEB landar på drygt 12 miljarder kronor. Samtidigt blir den ekonomiska krisen allt tuffare för vanliga svenskar där många har svårt att klara höjda räntor och skenande priser på el och livsmedel.

Swedbank, som är en av Sveriges största bolånebanker, redovisar en rörelsevinst på drygt 12 miljarder kronor – att jämföra med cirka 6 miljarder för samma period förra året. Resultatet beskrivs som ”ovanligt starkt”.

– Det är framför allt drivet av räntenettot, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

Räntenettot är vad banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor och detta ökade från 7,1 miljarder till 12,8 miljarder på ett år, noterar Svenska Dagbladet.

– När vi tittar på vad det beror på så ser vi att bolånemarginalerna fortsatte att sjunka i det här kvartalet med 6 punkter (0,06 procentenheter), men inlåningsmarginalerna steg, fortsätter Henriksson.

Nästan lika bra går det för Wallenbergstyrda SEB – deras rörelseresultat landar på 12 093 miljoner kronor för det andra kvartalet – att jämföra med 7 234 miljoner för samma kvartal för ett år sedan.

Även här var vinsten ”bättre än väntat” och även här steg räntenettot från 7 742 miljoner till 11 881 miljoner.

Enligt kvartalsrapporten är det framför allt spararnas inlåning som gör att SEB:s vinst ökat markant.

Det kan också noteras att även Nordea noterar ett resultat ”över förväntan” med ett rörelseresultat på 1 750 miljoner euro för kvartalet innan kreditförluster har summerats. Handelsbanken har ännu inte släppt sin kvartalsrapport.

De svenska storbankerna har under många år kritiserats för att profitera på ekonomiska kriser och vanligt folks ekonomiska misär. Swedbanks vd medger att ”många människor tittar på bankerna och känner en viss irritation” – samtidigt tycker han ändå att det är positivt att bankerna gör stora vinster.

– Det är bra att banker tjänar pengar. Det gör att vi kan låna ut mera pengar och om det skulle bli värre, då har vi en bra buffert för att kunna hantera det.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!