V: Inför “oligopolskatt” för bankerna

publicerad 28 augusti 2023
- av Sofie Persson
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tal i Göteborg den 26 augusti.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vänsterpartiet gör nu ett utspel om att man vill införa vad man benämner som en tillfällig “oligopolskatt” på 50 procent av vinster som överstiger de senaste fem årens vinstgenomsnitt.

Under första halvåret 2023 gjorde de fyra svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank sammanlagt en vinst på 79 miljarder kronor. Bakgrunden till dessa övervinster är bland annat ett starkt räntenetto, alltså intäkter från ränteinkomster.

Nu vill Vänsterpartiet införa en tillfällig så kallad ”oligopolskatt” på bankernas övervinster, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i samband med sitt sommartal i Göteborg. Med “övervinst” syftar man på vinster som ligger över de senaste fem årens genomsnitt.

Det får vara nog nu, säger Dadgostar till SvD Näringsliv.

Vidare föreslås att intäkter från vinstskatter ska gå oavkortat till att stötta välfärden, bland annat genom att anställa fler inom exempelvis skola och sjukvård.

För Vänsterpartiet är valet självklart mellan att skydda bankernas oskäliga övervinster och skydda välfärden.

Vänsterpartiet föreslår en skatt på 50 procent av bankernas övervinst och att detta införs under perioden 2024–2026, men som också kan förlängas beroende på hur situationen ser ut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!