Danska forskare vill studera nyföddas behov av fysisk kontakt

publicerad 5 februari 2024
- av Sofie Persson
Det är ännu inte klarlagt exakt hur fysisk kontakt med modern påverkar barns utveckling och hälsa.

Forskare vid Århus universitet vill hitta den vetenskapliga förklaringen till varför fysisk kontakt är viktig för spädbarns känslomässiga utveckling. Målet är att undersöka hur detta påverkar hjärnans utveckling och emotionella hälsa.

Att nyfödda barn behöver närhet och fysisk beröring är sedan länge känt inom forskningen, men man vet inte varför. Docent Asami Tanimura från forskningsinstitutet DANDRITE och Århus universitet forskar kring hur människan skapar känslor och hur man kan identifiera dem i hjärnan. Nu har Tanimura fått 2 miljoner danska kronor från Lundbeckfonden Experiment Grant för att undersöka hur fysisk kontakt bidrar till den känslomässiga utvecklingen av den omogna hjärnan hos nyfödda.

Vi vet redan mycket om hur syn och hörsel påverkar hjärnans utveckling efter födseln, men vi vet väldigt lite om hur den emotionella utvecklingen går till, och här spelar fysisk beröring och social kontakt en viktig roll, säger hon i ett pressmeddelande.

Vill förklara störningar

Forskaren kommer att fokusera på utvecklingen av det limbiska systemet, som är en del av hjärnan som är involverad känslor och även innehåller “belöningssystemet”, som aktiveras när vi känner exempelvis njutning.

Till en början kommer hon att använda sig av möss i studier, där hon genom att separera mor och avkomma kan mäta hur denna separation påverkar utvecklingen av det limbiska systemet under en viss tidsperiod. Hennes teori är att om man tar bort beröring för nyfödda kan det “skada” den tidiga utvecklingen av de kretsar i hjärnan som reglerar känslor, vilket potentiellt kan leda till problematiskt beteende i vuxen ålder.

Om vi kan hitta svaret på hur det emotionella systemet utvecklas, kan vi också hitta svaret på vad som händer när det inte utvecklas normalt, och därmed förklara varför vissa människor utvecklar emotionella störningar som missbruk, depression eller ångest, säger hon. Det skulle ge oss en helt ny vetenskaplig grund för att förstå vikten av hud-mot-hud-kontakt från födseln.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!