Vita huset godkänner klusterbomber till Ukraina

Kriget i Ukraina

  • USA:s president Joe Biden har gett klartecken för leverans av klusterammunition till Ukraina som en del av Pentagons 42:a stödpaket till Kiev.
  • Beslutet att skicka vapnen, som förbjudits i över 100 länder, beskrivs som en vårdslös och desperat åtgärd och möter skarp kritik även från USA:s egna allierade.
  • Beslutet tolkas nu av analytiker även i Väst som ett tecken på att kriget går betydligt sämre för USA:s och Ukrainas räkning än man tidigare velat tillkännage.
publicerad 9 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Klusterbomber Joe Biden
B-1 Lancer-flygplan släpper klusterammunition.

Vita huset har godkänt leveranser av klusterbomber till Ukraina, meddelade den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan under fredagen. Klusterbomberna är en del av ännu ett stort militärt stödpaket på 800 miljoner dollar till Kiev som bekräftades samma dag från Pentagon.

Klusterbomber är förbjudna i fler än 120 länder men USA, Ukraina och Ryssland är inte bland dessa. USA har dock förbjudit export av vapen med en “blindgångarfrekvens” på mer än 1 procent men denna restriktion kan upphävas genom ett undantag från presidenten.

Det stödpaket som Pentagon nu offentliggjort omfattar klusterammunition som avfyras av 155-millimeters haubitskanoner, 31 haubitskanoner, samt ammunition till Patriot-luftvärn och anti-tankvapen.

Allierade protesterar

Flera människorättsgrupper har protesterat mot USA:s beslut att tillhandahålla Kiev med klusterammunition. FN:s talesman för mänskliga rättigheter, Marta Hurtado, har under lång tid uppmanat jordens alla länder att inte använda denna typ av vapen.

Efter tillkännagivandet uttryckte ett antal demokrater i representanthuset sitt motstånd, där Pennsylvanias representant Chrissy Houlahan (D) menade att beslutet skulle kunna skada USA:s uppfattade “moraliska överhöghet”.

En seger för Ukraina är en viktig seger för demokratier världen över, men den segern får inte ske på bekostnad av våra amerikanska värderingar och därmed demokratin själv, kommenterade Houlahan beslutet till The New York Times.

Även USA:s egna allierade riktar skarp kritik mot beslutet att skicka klusterammuniton till Ukraina. Storbritannien, Spanien, Kanada och Tyskland säger att de tar avstånd från användandet av klusterammunition.

Nej till klusterbomber och ja till det legitima försvaret av Ukraina, kommenterar den spanska försvarsministern Margarita Robles.

Konventionen om klusterammunition

Konventionen om klusterammunition, CCM (från engelskans Convention on Cluster Munitions), är ett internationellt avtal som förbjuder klusterbomber, det vill säga projektiler som flygbomber, artillerigranater eller robotar där verkanselden delas upp i ett antal mindre delar (substridsdelar) under flykt för att bombardera ett större område.

Klusterammunition ger större yttäckning än konventionella bomber, men den har också beskrivits av många som "omänsklig" eftersom en del av ammunitionen inte detonerar utan ligger kvar som blindgångare. Dessa kan drabba civila årtionden efter stridigheterna upphört. Framför allt därför utgör civila så mycket som 97 procent av de dödsoffer som skördats av klusterbomber, enligt Landmine and Cluster Munition Monitor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!