Ukrainska missilattacker görs med amerikanska koordinater

Kriget i Ukraina

publicerad 13 februari 2023
- av Markus Andersson
Avfyrning av M142 HIMARS.

Flera högt uppsatta ukrainska och amerikanska tjänstemän uppger, enligt Washington Post, att den ukrainska armén är helt beroende av att försörjas med koordinater från amerikanskt håll för att med artillerisystemet HIMARS kunna skjuta raketer mot ryska mål.

Det är Amazon-miljardären Jeff Bezos tidning, Washington Post, som beskriver hur USA är väsentligt mer operationellt involverat i kriget i Ukraina än vad som tidigare varit erkänt. Inte bara levererar USA raketsystemen som Ukraina använder sig, av utgående från källor till tidningen, man bistår också med information om exakt vart de ska rikta beskjutningarna.

Uppgifterna kommer efter att ukrainska styrkor under flera månaders tid riktat in sig på ryska fälthögkvarter, ammunitionsdepåer och baracker med hjälp av det mobila artillerisystemet HIMARS och liknande långdistansvapen med hög precision.

Med hänvisningar till en högt uppsatt ukrainsk tjänsteman uppges att Ukraina ”i princip aldrig” använder sig av artillerisystemen om man inte fått specifika koordinater från amerikansk militär ”från en bas någon annanstans i Europa”.

Även amerikanska företrädare uppges bekräfta att USA spelar en nyckelroll genom att man bistår med koordinater för att säkerställa att vapnen används på ett effektivt och träffsäkert sätt.

Enligt Washington Post är ämnet relativt känsligt för den amerikanska regeringen som officiellt fortfarande hävdar att man inte deltar i kriget.

Ryssland har samtidigt vid upprepade tillfällen anklagat USA och dess Nato-allierade för att bedriva ett ”proxykrig” i Ukraina.

Brigadgeneralen Patrick Ryder, som också är en av Pentagons talesmän, säger i ett uttalande att USA ”delar underrättelser med Ukraina för hjälpa dem att försvara sitt land mot rysk aggression” och bekräftar att det bland annat handlar om att göra deras raketbeskjutningar mer effektiva.

Vad man beskriver som ytterligare en ukrainsk tjänsteman berättar vidare att ukrainsk militär vanligtvis identifierar mål de vill beskjuta och var detta mål finns någonstans. Informationen skickas sedan till högt uppsatta officerare som då gör en förfrågan till sina amerikanska partner om mer exakta koordinater. Om man från amerikansk sida av olika skäl inte delar med sig av dessa koordinater påbörjas heller inte raketbeskjutningarna.

Noterbart är att Zelenskyjs regering i flera månaders tid vädjat till Washington om mer effektiva långdistansvapen med en räckvidd på närmare 30 mil. Hittills har man dock inte beviljats denna typ av utrustning. Om Ukraina skulle få tillgång till vapensystem med längre räckvidd bedöms det som sannolikt att man då skulle ägna sig åt storskalig beskjutning av mål på Krim.

Den ukrainske tjänstemannen pekar samtidigt på att det är USA som i praktiken avgör vilka mål som beskjuts.

Ni kontrollerar varje skott ändå, så när du säger att ’vi är rädda för att ni ska använda det för andra ändamål’, ja, vi kan inte göra det även om vi ville det”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!