Ukrainsk korruptionsskandal – 400 miljoner kronor förskingrade

Kriget i Ukraina

publicerad 29 januari 2024
- av Markus Andersson
Genrebild - ukrainska soldater övar med granatkastare.

Ukrainska försvarstjänstemän beställde och betalade i förskott för 100 000 granater – men några vapen kom dock aldrig, istället överfördes pengar till utländska konton.

Nu utreds flera högt uppsatta personer på försvarsdepartementet och vapentillverkaren Lviv Arsenals chefer för att ha förskingrat cirka 400 miljoner kronor.

Enligt säkerhetstjänsten SBU undertecknade försvarstjänstemännen i augusti 2022 ett kontrakt om att köpa 100 000 granater – betalningen gjordes också i förskott, där delar av pengarna också överfördes till utländska konton. Några vapen levererades dock aldrig och det är högst oklart vart dessa tagit vägen.

Ett stort hinder för Ukrainas försök att närma sig EU har varit just den omfattande korruption landet lider av och där tjänstemän, myndighetspersonal och oligarker ofta anklagats för att systematiskt stjäla och förskingra pengar som kommer från skattebetalare eller utländska biståndsgivare, och som är tänkta att användas till landets upprustning.

Enligt SBU är detta fallet även denna gång, och de fem misstänkta är förutom tjänstemän vid försvarsministeriet även chefer för vapenleverantören Lviv Arsenal, som ska ha ”stulit nästan 1,5 miljarder hryvnias i samband med inköp av granater”.

Enligt utredningen är tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän vid försvarsministeriet och chefer för närstående företag inblandade i förskingringen”, noterar man vidare.

Försökte lämna landet

Trots att kontraktet ingicks redan under sensommaren 2022 ska inte en enda artillerigranat hittills faktiskt ha levererats till Ukraina. En av de misstänkta greps också i samband med att denne försökte lämna landet, men sitter nu häktad.

Enligt landets riksåklagare har de stulna medlen beslagtagits och kommer att återföras till försvarsbudgeten.

President Zelenskyj lovade under sin valkampanj 2019 att kampen mot just korruption var en av hans allra viktigaste prioriteringar och landet rankades 2022 på plats 116 av 180 i ett korruptionsindex upprättat av kampanj- och forskningsorganisationen Transparency International.

Även om problemen tycks kvarstå har några uppmärksammade satsningar ändå gjorts för att få bukt med de mest tydliga problemen, så sent som i augusti avskedades exempelvis samtliga tjänstemän som ansvarade för militär rekrytering i Ukraina – detta efter rapporter om utbrett fuskande där personer utan giltiga skäl tilläts slippa undan värnplikten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!