Sverige och Finland skriver under Natoprotokoll idag

Det nya kalla kriget

publicerad 5 juli 2022
- av Sofie Persson
Statsminister Magdalena Andersson och Jens Stoltenberg under förra veckan.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag skriver Sverige och Finland på anslutningsprotokollen till Nato. När alla medlemsländer i sin tur undertecknat dessa kommer de båda länderna formellt att få statusen ”blivande medlemmar”.

Om Turkiet kommer att skriva under är dock ännu inte helt säkert eftersom man uttryckt att man först vill se “resultat” av avtalet som skrevs under förra veckan.

Det var under förra veckan som Turkiet slöt ett avtal med Finland och Sverige där presidenten Recep Erdogan radade upp sina krav för att godkänna ländernas anslutning till Nato. Bland annat får de båda länderna inte ge något som helst vidare stöd till bland annat Kurdistans arbetarparti PKK, en marxistisk-leninistisk organisation som Turkiet klassar som terrororganisation – och att man därtill även ska behandla landets begäran om utlämning av terrormisstänkta personer ”snabbt och grundligt”.

Idag kommer Sverige och Finland att officiellt skriva under anslutningsprotokollen till Nato under ett möte i Bryssel, rapporterar TT. Innan dess ska de 30 medlemsländernas ambassadörer ha skrivit under, vilket sedan innebär att de båda länderna får statusen som ”blivande medlemmar” eller ”invitees”.

Bland andra den svenske folkrättsexperten Valentin Jeutner påpekar samtidigt att avtalet inte är juridiskt bindande, utan mer en ”avsiktsförklaring”, vilket även betonas från Turkiets sida som ännu inte vill utlova något stöd för medlemskapen utan att först få se konkreta resultat av vad som står i avtalet.

De måste följa det här dokumentet. Gör de inte det kommer vi inte att ta in dem i Nato, säger Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu i en intervju med turkiska tv-kanalen NTV.

Vidare säger Cavusoglu att både Finland och Sverige kommer att behöva uppdatera sina lagar kring ”terrorismen och försvarsindustrin”.

Det samförståndsavtal vi gjorde är mycket fördelaktigt i dessa länder. Sverige och Finland förbinder sig till fullt samarbete med Turkiet i kampen mot terrorism, sammanfattar Cavusoglu deras syn på saken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!