Turkiska vändningen – ska släppa in Sverige och Finland i Nato

Det nya kalla kriget

publicerad 29 juni 2022
- av Sofie Persson
Tisdagens möte med statsminister Magdalena Andersson, president Sauli Niinistö, president Recep Tayyip Erdogan och Jens Stoltenberg.

Under gårdagen hölls en förhandling mellan Sverige, Finland och Turkiet angående Nato. Turkiets president Erdogan vänder nu helt i frågan och har skrivit på ett avtal som släpper in Sverige och Finland i militäralliansen.

Turkiet har menat sig vara fortsatt negativa till ett svenskt och finskt Nato-medlemskap sedan de två länderna lämnade in ansökningar i maj i år. Senast i början av juni anklagade president Recep Tayyip Erdogan Sverige för att ha intervjuat terroristledare på statskanalen, vem det handlade om var dock oklart.

Nu verkar länderna dock ha funnit ett sätt att göra den turkiske presidenten nöjd och skall nu ha skrivit ett avtal som släpper in Finland och Sverige i Nato, rapporterar TT.

I överenskommelsen lovar Sverige och Finland bland annat att ge Turkiet sitt fulla stöd vid hot mot landets säkerhet samt att inte ge något stöd till vad Turkiet anser vara terroristorganisationer. Länderna ska också, enligt en annan punkt, behandla Turkiets begäran om utlämning av terrormisstänkta personer ”snabbt och grundligt”. Det måste dock ske enligt Europakonventionens regler om utlämningar.

Vapenförsäljning nämns också i avtalet. Sverige har på senare år inte exporterat vapen till Turkiet, något som man nu enligt avtalet kommer att börja att göra.

Vi har tagit ett steg närmare Nato. Det är bra för Sverige och svenska folkets säkerhet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Den nya överenskommelsen innebär att Sverige och Finland ska släppas in i den USA-ledda militäralliansen. Under nästa vecka ska anslutningsförhandlingar hållas i Bryssel, sedan kommer man att få status som ”inbjudna länder”, vilket innebär att man får medverka på de flesta möten. Sista steget är sedan att få alla medlemsländers parlament att godkänna medlemskapen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.