Ryssland efterlyser baltiska ministrar

Det nya kalla kriget

publicerad 13 februari 2024
- av Redaktionen
Ryssland har bland annat efterlyst Estlands premiärminister Kaja Kallas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Estlands premiärminister Kaja Kallas är en av flera baltiska ministrar som återfinns på det ryska inrikesministeriets lista över efterlysta för ”skändning av historiska minnen och fientligheter mot Ryssland”.

Efter att uppgifterna läckt och publicerats i ett stort antal västerländska medier under tisdagen bekräftar Kremls talesman, Dmitrij Peskov, att Kallas och statssekreteraren Taimar Peterkop lagts till på det ryska inrikesministeriets lista över efterlysta personer.

– Dessa personer är ansvariga för beslut som faktiskt är liktydiga med skändning av det historiska minnet, förkunnade Peskov under en pressträff och tillade att baltiska politiker “agerar också fientligt mot både det historiska minnet och vårt land”.

Även Litauens kulturminister Simonas Kairys namn har funnits bland de efterlysta, och enligt källor till den ryska nyhetsbyrån Tass har ”straffrättsliga förfaranden inletts mot de baltiska tjänstemännen för förstörelse och skada på monument över sovjetiska soldater”.

Lettiska ministrar

I september förra året åtalade den ryska undersökningskommittén, i sin frånvaro, fler än 170 utländska medborgare, däribland medborgare i Lettland, Litauen, Estland, Polen och Ukraina, för skändning och förstörelse av monument över sovjetiska soldater.

Sexton brottmål utreds för närvarande om totalt 143 fall av skändning eller förstörelse av eller skador på krigsgravar, monument och minnesmärken över sovjetiska soldater.

Det framgår också att Ryssland har efterlyst Lettlands justitieminister Inese Libina-Egnere, finansminister Arvils Aseradens och jordbruksministern Armands Krauze för ”brottsanklagelser” som inte specificeras i databasen, men även i dessa fall handlar det enligt Tass om historiska monument som förstörts.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!