Nystartat bondeparti blev nederländska valets stora segrare

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 20 mars 2023
- av Isac Boman
Nederländska bondeprotester 2020.

Stora delar av det nederländska folket visade tydligt att man inte accepterar regeringens bondefientliga politik och valde istället att rösta på protestpartiet BBB – som med bred marginal blir störst i senaten.

Nederländska BoerBurgerBeweging (BBB), eller Bondemedborgarrörelsen på svenska, grundades 2019 som en del i de omfattande bondeprotesterna mot regeringens förda miljö- och jordbrukspolitik som inom en snar framtid bedöms driva många av landets bondgårdar i konkurs och hota den egna livsmedelsförsörjningen.

I onsdagens provinsval blev BBB också de stora segrarna och vann 17 av totalt 75 platser i senaten, efter att nästan alla röster räknats. Det innebär också att man med bred marginal blir det enskilt största partiet.

Det kan noteras att premiärminister Mark Ruttes liberalkonservativa parti VVD bara fick tio platser och att partiets styrande koalition sammanlagt fick 22 platser i senaten – där 38 alltså krävs för majoritet. Detta innebär att det nu finns goda förhoppningar att lagstiftningen om att kraftigt minska kväveföroreningarna, och i praktiken tvinga ett stort antal nederländska bondgårdar att stänga ner verksamheten, därmed kan blockeras.

– Ingen kan ignorera oss längre, deklarerade partiledaren Caroline van der Plas i en radiointervju efter valet och konstaterade vidare att väljarna tydligt visat att de motsätter sig regeringens klimatpolitik.

– Vi är alla vanliga människor och alla som röstade på oss är vanliga medborgare. Vanligtvis stannar folk hemma om de inte längre litar på regeringen. Idag visade de att de inte vill stanna hemma – de vill att deras röster ska höras, kommenterade van der Plas i sitt segertal.

Utöver att motsätta sig regeringens jordbruks- och klimatpolitik är partiet starkt kritiskt mot den makt EU idag har över lagstiftningen i europeiska länder och man är emot skapandet av vad man beskriver som en europeisk federal superstat. Istället vill man att EU ska fungera mer som föregångaren EEG med betydligt större nationellt självbestämmande än idag.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!