Danska lantbrukare vill demonstrera mot koldioxidskatt

publicerad 12 februari 2024
- av Sofie Persson
Lantbrukarupproren som sprider sig över Europa kan snart komma till Danmark.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lantbrukarorganisationen Agerskovgruppen planerar att demonstrera mot regeringens kommande koldioxidskatt. Organisationen varnar att man kommer blockera vägar med “hundratals” traktorer om “detta vansinne inte upphör”.

Den danska lantbrukarorganisationen menar att nu att man är redo att agera mot den planerade ”CO2-avgiften”, en ny del i regeringens klimatpolitik, som innebär att lantbrukarna måste betala avgifter för alla former av koldioxidutsläpp.

Vi är redo att agera och rulla mot Köpenhamn med hundratals traktorer från hela landet för att protestera mot en ensidig och oprofessionell och därmed olaglig dansk koldioxidskatt på jordbruks- och livsmedelsproduktion. Och vi kommer att göra det om detta vansinne inte upphör, säger ordföranden Jens Peter Aggesen i ett pressmeddelande.

Aggesen menar att en sådan avgift i praktiken kommer innebära att danskarna kommer behöva äta utländsk mat från länder där man inte har sådana avgifter för livsmedelsproduktion.

Och det sparar inte ett dugg på de totala utsläppen av planetens växthusgaser, tvärtom, menar han.

“Vi har varit för snälla”

I andra europeiska länder har lantbrukare tagit strid mot höjda skatter, slopade skattelättnader och annan miljöpolitik som man menar stjälper jordbruket i länderna. Missnöjda lantbrukare i bland annat Tyskland, Frankrike och Belgien har protesterat genom att blockera vägar.

Frustrationerna är enorma, och vi förstår att våra lantbrukarkollegor i andra EU-länder också demonstrerar för att deras företag ska överleva. Om de danska politikerna, som vi fruktar, planerar en ensidig och hög fast skatt på all koldioxid som släpps ut från livsmedelsproduktionen i Danmark, kommer vi att röra oss mot Christiansborg och blockera huvudstaden med våra traktorer. Vi har varit för snälla för länge, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!