Lantbrukare fortsätter protestera i Tyskland

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 9 januari 2024
- av Sofie Persson
Traktorer blockerar vägarna i bland annat Berlin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tusentals traktorer har körts till tyska städer för att protestera mot regeringens planer på att avskaffa skattelättnader för diesel. Denna omfattande demonstration förväntas fortsätta under hela veckan.

I december nådde den tyska regeringen en överenskommelse för att adressera landets budgetkris, ett beslut som bland annat inkluderade att avskaffa skattelättnader på diesel för lantbrukare. Denna åtgärd, som ses som en del av en större budgetreform, har snabbt väckt oro särskilt på landsbygden. Veckan efter beslutet samlades över 1700 traktorer vid Brandenburg Gate i centrala Berlin i protest mot beslutet som enligt lantbrukarna skulle öka deras kostnader med ungefär en miljard euro per år, i en redan ansträngd sektor.

Under måndagen protesterade lantbrukarna i Tyskland åter, men denna gång i större delar av landet. I bland annat Berlin, Hamburg, Köln och Bremen blockerade traktorer både större och mindre vägar, rapporterar brittiska The Guardian. Fler än 2000 traktorer var registrerade i varje enskild demonstration i stadskärnorna som man spår kommer att vara veckan ut.

Vi utövar vår grundläggande rättighet att informera samhället och den politiska klassen om att Tyskland behöver en konkurrenskraftig jordbrukssektor, säger ordföranden för den tyska bondeorganisationen, Joachim Rukwied. Det är det enda sättet att säkerställa tillgången på högkvalitativa, inhemskt odlade livsmedel.

Regeringen valde förra veckan att delvis backa på de slopade skattelättnaderna där man menade att skattebefrielsen för bilar skulle behållas och att nedskärningarna av skattelättnaderna för diesel skulle fördelas över tre år. Lantbrukarna menar dock att detta inte räcker och att det fortfarande skulle innebära svåra förluster för dem. Regeringen pekar å sin sida på att man inte kan “vara till allas belåtenhet”.

I slutändan måste en regering besluta och leda vägen, och det kan inte alltid vara till allas belåtenhet, säger en talesman för den tyska regeringen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!