Belgiska lantbrukare protesterar i Bryssel

Kriget mot livsmedelsförsörjningen

publicerad 31 januari 2024
- av Sofie Persson
Lantbrukare har blockerat vägar och parkerat vid EU-parlamentet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bondeupproren fortsätter att sprida sig i Europa. Belgiska lantbrukare har nu initierat omfattande vägblockader som en del  deras protest mot stigande driftkostnader, EU:s miljölagstiftning och planer på import av billigare livsmedel.

Demonstrationerna inkluderar även en bemärkt närvaro av parkerade traktorer i närheten av EU-parlamentet i Bryssel.

Under tisdagen blockerades fem vägar för lastbilar av lantbrukarna, där man tillät personbilar att köra förbi. Traktorer blockerade också North Sea port, vilket är landets näst största väg, något man menade skulle ske under minst 36 timmar.

Även fackföreningen Algemeen Boerensyndicaat (ABS) har uppmanat sina medlemmar att ansluta sig till protesten.

Jordbrukarna är desperata, verkligen desperata. Vi har varnat regeringen i flera år för att detta skulle hända, säger Mark Wulfrancke, policyansvarig på ABS, till brittiska Reuters.

Wulfrancke menar också att livsmedelspriserna måste återspegla de ökade kostnader som europeiska lantbrukare står inför för att uppfylla EU:s miljöstandarder.

Vi vill ha respekt från vår regering, den europeiska regeringen. Det enda sättet att visa den respekten är att skapa en politik som är jordbrukarvänlig, livsmedelsvänlig.

Parkerar vid EU-parlamentet

Även i huvudstaden Bryssel har lantbrukare valt att parkera sina traktorer i de centrala delarna av staden, bland annat i närheten av EU-parlamentet. Där planerar man att stå till torsdag då parlamentärerna gått med på ett möte tillsammans med lantbrukarnas fackförbund. Premiärminister Alexander De Croo har lovat att diskutera diverse lagar kring lantbruk med EU-kommissionen.

Vi ber dem att se över sina lagar, säger Nicolas Fryers, en lantbrukare som deltog i protesten.

Protesten är en del av en växande rörelse som sker inom EU-länder där bland annat lantbrukare från Tyskland, Nederländerna och Frankrike blockerat vägar den senaste tiden. Även spanska lantbrukare har sagt att man planerar att protestera mot de strikta EU-regleringarna som finns inom lantbruket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!