Människosmugglare raggar kunder på TikTok

Migrationskrisen i Europa

publicerad 6 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
Människosmugglare annonserar öppet på TikTok enligt brittiska BBC.

Människosmugglare använder kinesiska TikTok i syfte att locka till sig kunder för olaglig inresa till Storbritannien via Engelska kanalen. Brittiska medier uppger att man funnit bevis för att brottsligheten sker helt öppet på den populära plattformen.

Brittiska BBC har intervjuat ett antal människosmugglare som påstår sig garantera säker passage och lugnt vatten över Engelska Kanalen för 5 000 pund. Exakt hur man avser att kontrollera vädrets makter vill gängen dock inte avslöja.

Människosmugglarna annonserar bland annat om övergångsdatum samt skryter om vilka farkoster man använder. Detta sker enligt BBC helt öppet på den kinesiska medieplattformen.

TikTok säger i respons till BBC:s avslöjande att inlägg likt dessa ”inte har någon plats” på plattformen.

Dussintals inlägg från ett antal konton visar människor som bär båtar till vattnet, korsar kanalen och tar sig till Storbritannien. Videoklipp som visar till synes hård konkurrens mellan rivaliserande människosmugglare.

”Inlägg med innehåll likt dessa har ingen plats på TikTok. Vi tillåter inte innehåll som skildrar eller främjar människosmuggling… och har permanent förbjudit dessa konton. Vi har ett nära samarbete med brittiska brottsbekämpande myndigheter och branschpartners för att hitta och ta bort innehåll av detta slag”, kommenterar TikTok i ett uttalande.

BBC uppger emellertid att trots nedstängning av konton, publiceras nya videoklipp varje vecka. I dagsläget är BBC dock tydliga med att lejonparten av dessa videoklipp är overifierade.

En talesman för det brittiska inrikesministeriet har också kommenterat BBC:s avslöjande och konstaterar att det är oacceptabelt att människosmugglarna får verka på den sociala medieplattformen.

Inlägg som används av människosmugglare för att främja dödliga gränsöverskridanden är helt oacceptabla och kräver att sociala medieföretag deltar i dialog för att förhindra att deras plattformar utnyttjas.

Enligt siffror från augusti har mer än 18 000 personer gjort resan över kanalen i jollar och småbåtar hittills i år.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!