Israel svartlistar Brasiliens president

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 21 februari 2024
- av Isac Boman
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Brasiliens President "Lula".

Luiz Inacio Lula da Silva är inte längre välkommen i Israel – detta efter att han liknat Israels förtryck av palestinierna i Gaza med det nationalsocialistiska Tysklands förbrytelser under andra världskriget.

– Det som händer i Gazaremsan med det palestinska folket har ingen motsvarighet i andra historiska ögonblick, deklarerade Brasiliens president under ett toppmöte som Afrikanska Unionen arrangerade i Addis Abeba.

– Eller jo. Det skedde faktiskt när Hitler bestämde sig för att döda judarna, fortsatte Lula.

Att jämföra Israels bombkampanjer och folkfördrivningar av palestinier med det judarna fick utstå under andra världskriget uppfattas som mycket kontroversiellt – inte minst eftersom det moderna Israel grundades som en direkt konsekvens av förintelsen.

“Allvarlig antisemitisk attack”

I Israel togs Lulas utspel inte heller emot med muntra miner, och landets utrikesminister lät snart meddela att han inte är välkommen in i Israel förrän han tar tillbaka sina kommentarer och ber om ursäkt.

– Vi kommer inte att glömma eller förlåta. Det är en allvarlig antisemitisk attack. I mitt namn och i alla israeliska medborgares namn – hälsa president Lula att han är en persona non grata i Israel innan han tar tillbaka det, dundrade Israel Katz.

Lula står dock på sig och påpekar att han inte kommer att ta tillbaka någonting. Övrig kommunikation kommer att ske genom diplomatiska kanaler, låter han hälsa.

Oro för permanent fördrivning

Sedan Hamas attacker den 7 oktober har Israel svarat med omfattande bombningar av Gaza och en storskalig markinvasion. Cirka 30 000 människor har dödats – de flesta kvinnor och barn, och nästan hela befolkningen har drivits på flykt ner mot Gazas södra gräns mot Egypten.

Israeliska politiker har också öppet sagt att man hoppas kunna rensa Gaza på palestinier genom att få dem att flytta till andra länder – exempelvis Sverige.

Efter 1948 års arabisk-israeliska krig fördrevs och flydde cirka 700 000 palestinier (araber bosatta i vad som nu är Israel). Samma år fattade den nybildade israeliska regeringen beslutet att flyktingarna aldrig skulle få återvända till området, och det finns en utbredd oro för att samma sak ska ske även denna gång.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!