MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

”Hat” kan bli EU-brott

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 20 december 2021
– av Isac Boman
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och europaparlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

Samtidigt som man inför en ny asylpakt som ytterligare driver på massinvandringen till Europa vill EU-kommissionen även göra det ännu svårare att kritisera den demografiska utvecklingen på kontinenten. Bland annat ska ”hatpropaganda” och ”hatbrott” nu klassas som särskilda EU-brott och vara straffbara i samtliga medlemsländer.

Det är framför allt EU-kommissionens globalistiska ordförande Ursula von der Leyen som länge har lobbat för att EU måste bekämpa påstådd rasism och ”hat” mycket hårdare än idag. Redan 2020 tillkännagav hon att hon hade för avsikt att utvidga förteckningen över EU-brott och nu har EU-kommissionen lagt fram ett initiativ om just detta.

Hatpropaganda och hatbrott har ökat kraftigt i hela Europa och blivit ett särskilt allvarligt och oroande fenomen – både på och utanför nätet. Det krävs gemensamma EU-åtgärder för att ta itu med denna utmaning som berör hela EU”, skriver man och hävdar vidare att samtliga medlemsstater måste införa gemensamma minimiregler kring vad som räknas som hatbrott.

– Hat har ingen plats i Europa. Det går emot våra fundamentala värderingar och principer. Vi behöver handlingskraft från EU för att se till att hat kriminaliseras på samma sätt överallt i Europa, dundrar den tjeckiska EU-kommissionären Věra Jourová.

Belgaren Didier Reynders som ansvarar för rättsliga frågor i EU-kommissionen, använder samma sorts retorik och hävdar att man genom att kriminalisera ”hat” i hela EU bekämpar hot mot ”inkluderande och pluralism” och själva demokratin.

– Vi behöver ett starkt svar för de utmaningar som hatpropaganda och hatbrott utgör i hela EU nu och i framtiden.

Även svenska EU-parlamentariker som Alice Bah Kuhnke (MP) och Evin Incir (S) är mycket nöjda med planerna på att ”hat” ska kriminaliseras i hela EU.

– Det här hjälper framförallt kvinnor och hbtqi-personer i de länder som saknar lagstiftning i dag. Jag ser fram emot att EU-kommissionen kommer att återkomma med skarp lagstiftning för att harmonisera hatbrottslagstiftningen i Europa, hävdar Bah Kuhnke.

Evin Incir tror att konservativa och invandringskritiska partier kommer att motsätta sig den överstatliga lagstiftningen men lovar att hon ska göra allt i sin makt för att denna ändå ska bli verklighet.

 – Motståndet från högern och högerextrema partier kommer nog att bli stort, men jag kommer att göra mitt för att vi snart förhoppningsvis ska få ytterligare ett verktyg i kampen för ett EU fritt från rasism, sexism, homofobi och andra former av diskriminering.

Av rapporten framgår också att makthavarna i Bryssel är särskilt oroade över ”hatpropaganda” om judar och HBTQ-personer och att man är mycket bekymrade över att ”hatet” finns lättillgängligt på internet för alla att ta del av.

Hatpropaganda och hatbrott är särskilt allvarliga brott eftersom de underminerar EU:s gemensamma värderingar och fundamentala rättigheter”, hävdar man vidare.

Man är också tydliga med att det till stor del är rena åsiktsyttringar och politiska uppfattningar som ska bekämpas och kriminaliseras – åtminstone om de av EU är att klassas som rasism och ”xenofobi” (sjuklig skräck för främlingar).

I Sverige och flera andra EU-länder är det redan idag straffbart att exempelvis uttrycka sig nedsättande eller förminskande om någon minoritet inom landet – även om det som sägs eller skrivs kan beläggas med exempelvis vetenskapliga källor.

Att yttra sig om förekomsten av kriminalitet inom den romska befolkningen eller afrikanska folkgruppers IQ är i många fall numera olagligt i Sverige, även om uppgifterna som sprids i sak är korrekta. I och med EU-kommissionens besked oroar sig många nu över att medborgarnas yttrandefrihet kommer att begränsas ytterligare och att det blir straffbart att överhuvudtaget diskutera vissa frågor.

Det som händer nu är att EU-rådet efter Europaparlamentets godkännande måste rösta för att ”hatpropaganda” och ”hatbrott” ska klassas som ytterligare ett brottsområde som uppfyller kriterierna i EUF-fördraget. Sedan är det fritt fram att föreslå en lagstiftning om gemensamma minimiregler, definitioner och straff för denna typ av brottslighet, dessa ska sedan antas av Europaparlamentet och rådet, skriver EU-kommissionen på sin hemsida.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Kommentar: Det militärindustriella komplexet briljerar

Kriget i Ukraina

I skuggan av kriget i Ukraina växer det svenska militärkomplexet snabbare än någonsin. Frågan är inte längre vem som vinner på kriget – utan varför så få vågar prata om det.

publicerad Igår 16:36
– av Jenny Piper
Soldat med Saab Bofors Dynamics pansarvärnsrobot NLAW.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

En titt på de tio största svenska bolagen på Stockholmsbörsen ger vid handen att Wallenberg är majoritetsägare i de flesta och toppar listan med sitt maktbolag Investor som är värt cirka 860 miljarder kronor.

Nykomling på listan är försvarskoncernen Saab som nu når nya rekordnivåer på börsen efter att ha stigit drygt 2 % och passerat det anrika verkstadsbolaget Sandvik i börsvärde.

Intressant att notera är att SAAB B före krigsutbrottet i Ukraina 2022 hade ett börsvärde på strax under 30 miljarder kronor och att Sandvik SAND vid samma tidpunkt var värt ca 280 miljarder kronor.

Tre år och otaliga kursrallyn senare – bara i år har aktien hittills rusat nära 90 % – ser det helt annorlunda ut. Nyligen passerades verkstadsjätten i börsvärde och Saab är per dags dato värt 239 miljarder kronor i jämförelse med 238 miljarder kronor för Sandvik.

Att människor inte förstår att hela Ukrainakriget med ingredienser som krigshets, försvarsupprustning, ”stå bakom det ukrainska folket”, ”kamp för frihet och demokrati” och så vidare enbart är en kuliss för det militärindustriella komplexet som använder Ukraina som lekplats och utnyttjar det ukrainska folket till max för att sko sig själva utan något intresse för att stoppa det lidande man själva varit med och skapat.

Det svenska etablissemanget samarbetar i symbios med Bryssel för att sänka oss, men det svenska folket är så sjukt indoktrinerade att jag befarar att det inte finns någon räddning för det här landet där medborgarna står villigt på rad och hyllar krigsprofitörerna samt hjälper till att medverka till kollapsen i stället för att agera mot maktmissbruket.

 

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Kritikens arbetsfält är saken, inte individen”

Totalitära samhällsutvecklingen

Kritik i dess sunda form är ett verktyg ämnat för att klargöra och förstå grunden för olika uppfattningar och synsätt - inte ett vapen för att strypa diskussion. Det skriver Kostas Elefteriadis, fysioterapeut.

publicerad 11 april 2025
Betydelsen av kritik enligt dess grekiska rötter syftar på att bedöma, avgöra och syna.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Definitionen av kritik och frihet missbrukas ofta av ordfjäskare, ordförvrängare, och ordbroderare i syfte att rättfärdiga och diktera deras egen definition på vad som är rätt och fel, sant och falskt, orsak och verkan eller person och sak. När den rätta definitionen av kritik och frihet missbrukas på grund av okunnighet, eller av medveten förvrängning, omvandlas dessa fantastiska begrepp istället till hotfulla vapen som hindrar utvecklingen av en kreativ diskussionsatmosfär som underlättar förståelsen bakom olika uppfattningar och formandet av problemlösningar.

Definition av kritik och frihetslagen

Ordet ”kritik” kommer av det grekiska verbet krino som kan översättas med att bedöma, avgöra, syna. Kritik är ett tekniskt verktyg som man skall använda för att skapa en atmosfär för fruktbar diskussion och därmed underlätta och effektivisera meningsutbytet, klargöra, begripa, förstå grunden för olika uppfattningar och synsätt, vilket inte nödvändigtvis behöver leda till åsikternas sammanjämkning eller till konsensus (samsyn). Kritiken skall man i detta fall använda som en övervakare för att motverka kränkning av frihetslagen. Kritikens arbetsfält är saken, icke individen. Kritiken är opartisk, har inget intresse av att klandra, kränka eller döma den enskilde.

Om några personer känner sig kränkta av kritikens arbetssätt, vittnar det om feltolkning av vad kritiken är och vad den avser. Kritiken kan inte ändra sitt definitionsmässiga omfång, sitt arbetsområde, bara därför att några personer anser kritiken icke ge dem rätt i sina resonemang och attityder och känner sig personligt angripna av kritik som icke riktas mot någon enskild person utan på en sak, en företeelse, ett handlande, ett förfarande. Då rör det sig i deras fall om en felaktig tolkning av kritiken, ty inga saker, inga företeelser, inga handlingar, inga förfaranden är så heliga att de inte får tåla att kritiskt granskas. När kritiken icke avser personen utan riktar sig uteslutande mot saken, är varje tal om personlig kränkning betydelselöst för den vidare sakliga diskussionen och bör avvisas ur denna.

Frihets lag

Det är viktigt att understryka frihetslagen, som i sin oavvislighet är grunden för en hållbar livsåskådning syftande till enhet. Mänskligheten på vår planet utgör en enhet. Människan tillhör den mänskliga familjen. Även om mänskligheten är uppdelad i olika länders folk där dessa folk talar olika språk samt att folken och andra grupper av människor i länderna har sina kollektiva drivkrafter, sin speciella konsensus, sin speciella uppfattning om verkligheten och livet, sin världs- och livsåskådning, har varje människa som finns på planeten rätt att existera. Människan har rätt att förändras, rätt att utvecklas, att tro och att tvivla, att uttrycka denna tro och denna tvivel i tal och skrift, att känna och att tänka, att handla, att försvara frihet och rätt, allt detta så länge denna människa inte inkräktar på andras lika rätt till detsamma.

Detta är definitionen av frihetslagen. Det är nödvändigt att skilja mellan person och sak. Den rätt frihetslagen ger varje människa att uttrycka sin åsikt medför inget som helst tvång för andra människor att acceptera hennes åsikt såsom riktig eller sann. Alldeles tvärtom: frihetslagen gäller lika för alla, och den frihet som en människa brukar, måste hon medge även alla andra. Med andra ord har dessa andra samma rätt att tro eller tvivla, att ifrågasätta, att utreda, att analysera och syntetisera utgående från egen övertygelse om vad som är rätt och sant. Och för dem alla gäller denna frihet på villkor att de inte inkräktar på andras lika rätt till detsamma.

Tyvärr respekteras inte frihetslagen; olika grupper i den mänskliga familjen vill på manipulativa sätt göra sina ståndpunkter till de enda sanna och giltiga och tvinga dem som tänker annorlunda till tystnad. När grupper eller enskilda påtvingar andra sina åsikter, därför att de anser att deras uppfattning av verkligheten måste gälla mot andras uppfattningar och genom politisk lobbyism skaffar sig makt att genom lagändringar hindra oliktänkande att uttrycka sina ståndpunkter och att straffa dem för dessa, kränker de frihetslagen. De vill inte medge andra den rätt de kräver för sig själva. Detta är översittarens, tyrannens eller diktatorns logik och psykologi.

I frihetslagens anda kan man i den lugna dialogens form, fri från allt tvång och kränkning av människans rätt, skapa en kreativ atmosfär genom att använda kritiskt analytiskt resonemang. Avsikten är att ge och ta emot olika ståndpunkter, därmed berika diskussionen och förhoppningsvis nå en djupare förståelse av de olika uppfattningarnas ursprung, verklighetsvärde och ändamålsenlighet.

 

Kostas Elefteriadis, fysioterapeut Veidos 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tyske journalisten döms till fängelse – för satirisk mem

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 10 april 2025
– av Jan Sundstedt
Tysklands inrikesminister Nancy Faeser (SPD).

En domstol i Tyskland dömde i veckan journalisten David Bendels till villkorligt fängelse för en satirisk mem riktad mot socialdemokraternas inrikesminister Nancy Faeser. Enligt domstolen ska memen ”kränka inrikesministerns rykte”.

Den 7 april dömde domstolen i Bamberg, Oberfranken, journalisten David Bendels – chefredaktör för den konservativa tidningen Deutschland-Kurier – för förtal, rapporterar Spiegel.

I februari 2024 publicerade tidningen en satirisk mem på plattformen X, där inrikesminister Nancy Faeser syns hålla en skylt som tidningen ändrat från ’We Remember’ – en del av ett förintelseminnesevenemang – till ’I hate freedom of expression’ (Jag hatar yttrandefrihet).

Domstolen anser att memen ”kränker inrikesministerns rykte” och därmed bryter mot paragraf 188 i den tyska strafflagen, som ska skydda offentliga personer från förtal.

Rätten dömer David Bendels till ett villkorligt fängelsestraff på sju månader med två års prövotid. Dessutom har domstolen beordrat Bendels att författa en skriftlig ursäkt till Nancy Faeser.

Då Bendels saknar tidigare brottsregister väljer rätten ett villkorligt straff, men domen markerar första gången en tysk journalist döms till fängelse för ett liknande brott.

Överklagas

Bendels accepterar inte domen och planerar att överklaga. Han försvarar memen som satir och ett uttryck för normal pressfrihet.

Vi accepterar inte detta domslut och kommer att utmana det med alla juridiska medel. Deutschland-Kurier och jag kommer personligen att fortsätta kampen för pressfrihet och yttrandefrihet – fast, konsekvent och med alla konsekvenser som är nödvändiga för demokratins fortsatta existens i Tyskland.

Många varnar för att straffet kan leda till självcensur bland journalister där juridiska experter menar att lagen kan kollidera med Tysklands grundlagsskydd för yttrandefrihet.

I början av året kritiserade USA:s vicepresident, JD Vance, vad han kallade ”Orwellska” tyska yttrandefrihetslagar och hänvisade till en intervju med tre tyska statsåklagare som förklarade att det är straffbart att förolämpa någon offentligt eller på nätet.

Tidigare har Organisationer som Reportrar utan gränser uttryckt oro över liknande inskränkningar av pressfrihet i Europa.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Konservativa kommentatorn: Domstolarna bestämmer vem som blir fransk president

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 6 april 2025
– av Markus Andersson
Domen mot Marine Le Pen är inte unik, enligt Rachel Marsden. Tvärtom används rättsprocesser systematiskt för att "radera" politiska utmanare i Frankrike.

Domen mot Nationell Samlings ledargestalt, Marine Le Pen, har sänt chockvågor runtom i Europa, och många beskriver det hela som en politisk attack och ännu ett angrepp på den franska demokratin.

Den konservativa opinionsbildaren, Rachel Marsden, konstaterar att Le Pens dom följer ett tydligt mönster där franska domstolar systematiskt ställer sig på det politiska etablissemangets sida för att bekämpa och göra sig av med utmanare som upplevs hota makthavarna.

Officiellt har Le Pen dömts för bedrägerirelaterad brottslighet, och enligt domstolen är det bevisat att hon på ett otillåtet och systematiskt sätt använt tiotals miljoner kronor i EU-bidrag för att avlöna partianställda i Frankrike.

Marsden pekar dock på att domen kommer mycket lägligt och att det snarare tycks handla om ett försök att göra den mycket populära politikern till en paria inför presidentvalet 2027. Samtidigt argumenterar hon för att taktiken är dömd att misslyckas.

Om ni letade efter ett idiotsäkert sätt att öka stödet för Le Pens parti, grattis, franska rättsväsendet – ni har hittat rätt. Det finns inget bättre sätt att elda på en politisk rörelse än att göra dess ledare till martyr för en stat som ser ut att lägga sig i medborgarnas demokratiska val”, skriver hon i ryska RT.

Marsden drar paralleller till Rumänien och hur landets myndigheter ogiltigförklarade valresultatet och hindrade vinnaren av den första valomgången, Călin Georgescu, från att ställa upp på nytt – med hänvisning till diverse anklagelser om ”fascism”, ”extremism” och påstådd utländsk finansiering. Detta ledde i sin tur till omfattande protester och att förtroendet för rumänska politiker har störtdykt.

”Tydligt mönster”

Opinionsbildaren konstaterar vidare att det var president Emmanuel Macrons parti som säkerställde att politiker som dömts för olika brott också diskvalificerades från att ställa upp i valen – och att förändringarna infördes ett par år efter att eliten i Bryssel började uppleva Le Pen som ett framväxande hot.

Rachel Marsden noterar också att Le Pen inte är den enda anti-etablissemangspolitiker som på olika sätt stör Macrons planer och utreds eller har utretts för påstådd korruptionsrelaterad brottslighet – och lyfter fram vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som ett annat sådant exempel.

Passande nog tycks det alltid vara Macron och hans allierade som gynnas av domstolarnas agerande. Foto: EP/ CC-BY-4.0

Om Trump hade varit fransk och dömts för några av sina egna valrelaterade anklagelser, som de i Georgia, skulle han inte ha kunnat ställa upp i presidentvalet”, slår hon fast.

Det finns ett tydligt mönster här: varje gång en kandidat börjar se ut som ett verkligt hot mot etablissemanget, hittar rättssystemet plötsligt en anledning att dra i bromsen”, fortsätter kommentatorn.

Aldrig regeringspartiet som ställs inför rätta

Hon lyfter fram flera andra exempel på hur obekväma politiska utmanare plötsligt anklagats, utretts och dömts för olika former av skandalartad brottslighet – och avlägsnats från offentligheten och alla former av inflytande. Tidigare premiärministern François Fillon och ex-presidenten Jacques Chirac blev enligt Marsden båda utsatta för just detta.

Vad gäller Marine Le Pen så menar flera av hennes allierade att hon har stor möjlighet att överklaga domen och att hon har goda chanser att bli Frankrikes nästa president. Marsden har dock inte lika höga förhoppningar och pekar på att det varken är säkert att hon får rätt i en överklagan eller att rättsprocessen är klar innan presidentvalet 2027.

Även om Le Pen i slutändan skulle gå segrande ur en rättsprocess, utesluter opinionsbildaren heller inte att det franska rättssystemet, med EU:s hjälp, plötsligt ”upptäcker” nya hinder för nationalistpolitikern att kandidera.

För om historien har lärt oss något, så är det att franska val inte bara vinns eller förloras vid valurnorna – de avgörs också i rättssalarna, och på något sätt verkar det regerande partiet aldrig vara det som står inför rätta”, avslutar hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.