Techjättarnas censur

Swebbtv raderade från Youtube – hundratals tv-program borta

SwebbTV:s programledare Mikael Wilgert i samtal med Lars Bern.

Google-ägda Youtube har under dagen raderat den svenska webbtv-kanalen Swebbtv. Tittare möts nu av meddelandet "Kontot har avslutats på grund av brott mot Youtubes riktlinjer för communityn". Avstängningen sägs vara permanent.

Idag kom det slutliga beskedet om Swebbtv:s närvaro på Youtube. Kanalen släcks permanent. Detta efter att Swebbtv först informerades om avstängningen och sedan överklagat. Kanalen överklagade men fick besked omgående att beslutet står fast.
– Vi är tagna men inte förvånade. Det här har legat i farans riktning, säger Swebbtv:s Mikael Willgert.

Nya Dagbladets omtyckta krönikörer, teknologie doktor Lars Bern och professor emeritus i etnologi Karl-Olov Arnstberg, har varit återkommande gäster i programmet Fjärde statsmakten som varit ett av de stående inslagen på kanalen.

Anna Wikland Swebbtv
Anna Wikland är primärt ansvarig för att Swebbtv:s kanal har raderats.

 

Swebbtv hade nyligen fått varningar från Youtube, bland annat för ett klipp i vilket Lars Bern, tidigare ledamot av Vetenskapsakademiens miljökommitté, diskuterar coronaviruset.

Totalt rör det sig om 500 videoklipp som försvann i samband med avstängningen. En egen videosajt har startats upp där det senaste halvårets klipp finns tillgängliga och äldre klipp skall man enligt Willgert försöka ladda upp efterhand.

Kanalen hade vid nedstängningen omkring 65 000 följare.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!