EU-kommissionen har presenterat en plan där förhoppningen är att satsa uppemot 800 miljarder euro (nästan 9000 miljarder kronor) på att stärka Europas militära kapacitet.
– Vi befinner oss i en tid av upprustning, slår kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fast.
Planen, som går under arbetsnamnet ”ReArm Europe”, innebär bland annat att EU:s annars mycket strikta budgetregler upphävs, vilket möjliggör för medlemsländerna att öka sina försvarsutgifter mer än tidigare utan att riskera böter eller sparkrav för investeringar eller lån som rör det militära försvaret.
Om alla EU-länder accepterar att öka sina militära utgifter med 1,5 procent av BNP skulle det innebära en satsning på 650 miljarder euro. Vidare föreslår kommissionen upprättandet av en ny EU-fond där medlemsstaterna ska kunna låna totalt 150 miljarder euro i försvarsinvesteringar.
– Europa är redo att massivt öka sina försvarsutgifter, både på kort sikt för att stötta Ukraina, men också på lång sikt för att ta ansvar för vår egen säkerhet, sade von der Leyen under en pressträff.
We are living in dangerous times.
Europe‘s security is threatened in a very real way.
Today I present ReArm Europe.
A plan for a safer and more resilient Europe ↓ https://t.co/CYTytB5ZMk
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 4, 2025
Pengarna ska bland annat gå till luftförsvarsvapen, artilleri, drönare och ammunition – och i slutändan till fortsatt militärt stöd till Kiev.
– Med den utrustningen kommer medlemsländerna kunna öka sitt stöd till Ukraina enormt, på ett omedelbart sätt, fortsatte EU-toppen och deklarerade att ”Europa måste ta hand om sin egen avskräckning och sitt försvar”.
Många oklarheter
Vidare föreslås det att unionens länder ska tillåtas använda pengar som distribuerats ut via EU:s regionalstöd till militära satsningar – pengar som annars normalt brukar gå till forskning, miljöarbete och investeringar för att förbättra levnadsstandarden i EU-länderna.
Än så länge finns det också många oklarheter kring mångmiljardsatsningen. Det är exempelvis inte fastställt hur den nya EU-fonden ska finansieras eller hur budgetreglerna ska förändras.
Det kan också noteras att parallellt med EU-kommissionens utspel försöker unionens utrikeschef, Kaja Kallas, få igenom ytterligare ett militärt stödpaket till Ukraina på minst 200 miljarder kronor – ett förslag som både Ungern och Slovakien motsätter sig.