CNN-anställda: ”Vår Gazarapportering är journalistiskt tjänstefel”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 8 februari 2024
- av Markus Andersson
Personal larmar om att CNN intagit en mycket pro-israelisk hållning under Netanyahus krig.

Missnöjet pyr på CNN:s redaktioner och många medarbetare är mycket missnöjda med mediebolagets rapportering från kriget i Gaza.

Anställda menar att det finns “en systemisk och institutionell partiskhet inom nätverket” som gynnar Israel och att man överhuvudtaget inte längre bryr sig om att försöka rapportera neutralt eller intervjua palestinska företrädare.

CNN:s dagliga nyhetsbevakning av kriget mellan Israel och Hamas, styrs av en strikt uppsättning direktiv som inkluderar restriktioner att citera Hamas och andra palestinska perspektiv, uppmärksammar brittiska The Guardian.

Medarbetare är bland annat missnöjda över att uttalanden från den israeliska regeringen vidareförmedlas utan att ifrågasättas och att kanalen sprider en okritisk pro-israelisk bild – anklagelser som förkastas av CNN:s ledning.

Vi avvisar i grunden uppfattningen att vår bevakning av efterdyningarna av attackerna den 7 oktober har varit något annat än rättvis“, kommenterar en talesman för kanalen och menar att man visst ger en rättvisande bild av läget.

CNN-källor uppger dock att man inte genomfört några intervjuer alls med Hamas sedan oktober månad, även om något uttalat totalt förbud mot sådana inte existerar.

– Det är inte journalistik att säga att vi inte kommer att prata med någon för att vi inte gillar vad de gör. CNN har pratat med massor av terrorister och USA:s fiender genom åren. Vi har intervjuat Muammar Gaddafi. Vi har till och med intervjuat Usama bin Ladin. Så vad är annorlunda den här gången? undrar en medarbetare.

Israeliska censurregler

Det kan också nämnas att CNN:s ”Jerusalembyrå”, som lyder under samma regler som den militära censurenheten inom Israels försvarsmakt, granskar varje inslag om kriget som sänds eller publiceras på CNN:s webbplats.

Enligt de israeliska reglerna som styr CNN:s bevakning, är det exempelvis förbjudet att publicera information om gisslan och vapen som tillfångatagits eller erövrats av palestinska krigare.

En oidentifierad CNN-medarbetare berättade för The Guardian att dessa regler mycket länge har format nätverkets bevakning av Israel-Gaza-konflikten – men att det blivit ännu tydligare under det pågående kriget.

– I slutändan är CNN:s bevakning av Israel-Gaza-kriget ett journalistiskt tjänstefel, anser medarbetaren.

Anställda med mångårig erfarenhet från Israel och Palestina har också slutat rapportera om aktuella händelser från Västbanken, eftersom man är av uppfattningen att CNN ändå inte kommer att låta dem berätta hela historien. Nätverkets redaktörer ska också medvetet låta bli att tilldela vissa medarbetare denna typ av uppdrag.

– Det är tydligt att vissa som inte hör hemma där bevakar kriget och att vissa som hör hemma inte gör det, berättar en annan källa.

Får inte rapportera fritt

CNN:s chefredaktör och vd Mark Thompson pekas ut som en bov i dramat när det kommer till den pro-israeliska bevakningen. Redan när denne tjänstgjorde som generaldirektör för BBC, anklagades han för att böja sig för påtryckningar från den israeliska regeringen, i samband med att han 2005 på oklara grunder beordrade hem kanalens mest framstående korrespondenter från Jerusalem.

Under det nuvarande kriget har Thompson skickat ut PM till sina medarbetare där de instrueras att i alla sammanhang, där det rapporteras om invasionen av Gaza, ”alltid påminna vår publik om den omedelbara orsaken till den nuvarande konflikten, nämligen Hamas attack och massmord och kidnappning av civila”.

– Hur ska redaktörerna annars läsa det annat än som en instruktion om att oavsett vad israelerna gör så är det Hamas som bär skulden i slutändan? Varje åtgärd från Israels sida – att släppa massiva bomber som utplånar hela gator, att utplåna hela familjer – hamnar i slutändan i ett narrativ om att ‘de förtjänade det’, poängterar en anställd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!