Brittiska statistiken: Få dog av covid som enda dödsorsak

Pandemiöverdrifterna

publicerad 17 mars 2023
- av Sofie Persson
Propaganda från Storbritanniens folkhälsomyndighet i januari 2021 i Sheffield.

Mellan 30 januari 2020 och 31 december 2021 uppges 177 397 britter ha avlidit med covid-19 nämnd som en av flera dödsorsaker i dödsattesterna. Under samma period är det dock endast drygt 6 000 avlidna britter för vilka viruset listats som enda kända dödsorsak, cirka 3 procent av den totala siffran.

Enligt den brittiska regeringens siffror avled 177 397 människor med covid från 30 januari 2020 fram till 31 december 2021. Begär man istället ut offentlig statistik för de dödsfall där covid nämns som enda listad dödsorsak, under samma tidsperiod, får man dock fram helt andra siffror. Då handlar det plötsligt bara om 6 183 dödsfall, listade efter kön och ålder. Det innebär att nästan 30 gånger så många människor listats som avlidna ”med” covid-19 som ”av” viruset.

Dödssiffror där covid-19 listas som enda dödsorsak. Foto: faksimil/gov.uk

 

Det kan också noteras att en mycket stor majoritet av de som listats som avlidna med covid-19 som enda registrerad dödsorsak var äldre än 65 år. Majoriteten (3 388 personer) var också äldre än 80 år. Endast 317 personer var under 50 år enligt den brittiska statistiken och av dessa ska enbart 23 ha varit under 30 år. Samtidigt listar den brittiska regeringen i skrivande stund det totala antalet avlidna ”med covid-19 på dödscertifikatet” som knappt 230 000.

Dödssiffror där covid-19 listas som en av dödsorsakerna. Foto: faksimil/gov.uk

 

Den markanta skillnaden i siffrorna tros bero på att personer som listats som avlidna ”med covid-19” inte alls nödvändigtvis har dött av coronavirus – utan enbart att dessa helt enkelt testat positivt på de kritiserade coronatesterna strax innan sin bortgång.

Denna metod att mäta covid-dödsfall har länge påtalats vara missvisande och opålitlig, eftersom den inkluderar ett mycket stort antal personer som lidit av andra sjukdomar och hälsoproblem, och där det ofta varit dessa åkommor som orsakat deras död.

Vad gäller Storbritannien har Nya Dagbladet tidigare rapporterat om den extrema coronarepressionen i landet, som var en av de hårdaste i världen vid sidan av Australien, Nya Zeeland och Kanada, och hur brittiska toppolitiker samtidigt uppdagats med att strunta i de restriktioner man själva beslutat om. Nyligen framgick också att den brittiska regeringen övervägde att låta utrota alla tamkatter i landet med hänvisning till covid – en plan som till mångas glädje dock aldrig realiserades.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!