Wikileaks chefredaktör: ”Rättsfallet är riggat mot Julian”

Fallet Julian Assange

publicerad 17 maj 2024
- av Sofie Persson
WikiLeaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson talar till pressen utanför High Court i London den 24 januari 2022.

Domstolen i London har bett att USA:s regering ger fler garantier inför behandlingen av Julian Assanges eventuella utlämning till USA. WikiLeaks chefredaktör menar dock att rättsprocessen är både ”korrupt” och ”riggad”.

Under måndagen kommer man att hålla förhandling i domstolen för att besluta huruvida Assange kommer att beviljas en ny överklagan mot att överlämnas till USA eller inte, ett sådant beslut skulle också kunna tas vid ett senare tillfälle under rättegångens period. Assange riskerar upp till 175 års fängelse om han blir utlämnad, men amerikanska makthavare har lovat att inte avrätta 52-åringen.

Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks chefredaktör, menar dock att hela processen är ”riggad” mot Assange.

Det står naturligtvis helt klart att processen i domstolen i Storbritannien är korrupt. Rättsfallet är riggat mot Julian, säger han enligt NDTV.

Stella Assange pessimistisk

86 australiska parlamentariker röstade tidigare under året ja till en motion där man uppmanade USA och Storbritannien att låta Assange få komma hem till Australien. Landets premiärminister Anthony Albanese hoppades då att åtalet skulle kunna ”lösas i samförstånd”, men länderna har inte svarat på Australiens motion.

Stella Assange sade under onsdagen att hon hoppas att hennes man närvarar vid förhandlingarna, men att hon inte tror att domarna kommer att döma till hans fördel.

Jag förväntar mig inte ett rationellt utfall från domstolarna, det är jag rädd för att säga, säger hon.

Julian Assange är en australisk journalist och grundare av Wikileaks. 2010 släppte han en rad hemligstämplade dokument som bland annat avslöjade krigsförbrytelser mot civila som begåtts av USA i samband med invasionen och ockupationen av Irak.

Efter obekräftade anklagelser om sexuella övergrepp efterlystes Assange av Sverige, under samma år 2010 då han begärdes utlämnad, varefter han sannolikt skulle riskera att utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff eller livstids fängelse. Assange lyckades undkomma utlämningen genom att få asyl på Ecuadors ambassad i London, där han stannade i hela sju år tills hans asyl upphävdes 2019. Journalisten greps därefter av brittiska myndigheter och i juni 2022 beordrade Storbritanniens regering att han skulle utlämnas till USA. Sedan dess har han suttit i brittiskt fängelse under pågående överklagan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!