Skapa ett professionellt CV och skaffa drömjobbet

publicerad 20 januari 2022

I vår moderna tid har en meritförteckning eller ett CV blivit ett viktigt dokument för arbetssökande. På den hårt konkurrensutsatta arbetsmarknaden är det svårt att få ett lämpligt jobb om man inte kan visa sina kvalifikationer och färdigheter på ett korrekt sätt i skrift. Ett CV kan vara det som helt enkelt avgör ifall du får jobbet eller inte. Många kämpar dock med att skapa ett bra CV men som tur är finns det mycket hjälp att få, bara genom en enkelt sökning på nätet.

Ett annat sätt är att ta hjälp av professionella eller av verktyg som är specifikt framtagna för detta ändamål, såsom t.ex. CVmaker.se som ser till att ditt CV ser professionellt ut.

Är det första gången du skriver ett CV? Så här gör du!

Strukturen för ett cv/resumé är vanligtvis följande:

1) Personliga uppgifter- Fullständig information som arbetsgivaren kräver.

2) Utbildning – uppgifter om alla dina akademiska kvalifikationer, inklusive examina, betyg och ämnen som du studerat. Även mindre kurser som ger tyngt till dina kvalifikationer ska du ta med. Detta kan vara t.ex. kurser inom ledarskap eller kurser kring specifika verktyg och system m.m.

3) Yrkeserfarenhet – en förteckning över dina arbetsuppgifter i omvänd kronologisk ordning med början med den senaste. Under varje befattning ska du ange vilka arbetsuppgifter du utförde, vilket år du arbetade där och vilka färdigheter du utvecklade när du var anställd där. Ange datum (månad/år)hur du började och slutade arbeta på varje arbetsplats. Har du haft många arbetsplatser kan det vara en bra idé att sålla och bara lyfta fram de som är relevanta för tjänsten du söker.

4) Hobbyer/intressen – Detta är frivilligt, men om du har intressen som är relevanta för den lediga tjänsten är det bra att nämna dem här (med en indikation på hur de är relaterade till tjänsten). Du kan också inkludera fritidsaktiviteter som sport eller musik. Med viss kreativitet kan du säkert hitta ett sätta att använda dina intressen som något positivt i en eventuell tjänst.

5) Referenser – Ange kontaktuppgifter till två eller tre personliga referenser som kan ge information om dig. Du måste få tillåtelse från dina referenspersoner att använda deras namn och de bör vara personer vars åsikter är värda att få (t.ex. arbetsgivare, chefer, professorer). Många väljer också att helt utesluta referenser men skriver “Referenser ges vid efterfrågan” eller något liknande.

Övrigt att tänka på när du skriver ditt CV

När du skriver ditt CV/meritförteckning är det viktigt att se till att ditt dokument är tydligt och väl formaterat och välformulerat. Detta gör det lättare för arbetsgivaren att läsa igenom all din information, eftersom det ser mer professionellt ut. Det är mycket viktigt med indragning i alla dokument, men framför allt i ett CV – använd tab knappen på tangentbordet! Det kan vara att föredra att bara ha ett eller två mellanslag i slutet av varje rad, men det är upp till dig.

För det andra är det viktigt att ditt CV är lätt att läsa för vem som helst; använd korrekt svenska och se till att punktion och stavning är perfekt. Håll dig också borta från teknisk jargong om det inte är något som krävs för tjänsten (t.ex. specifika programvaruspråk). Vissa personer använder gärna punktform för att få deras arbetslivserfarenhet att låta mer lockande. Det är en bra idé, men se till att inte överanvända dem, annars kan arbetsgivaren bli uttråkad!

Dessutom är det viktigt att ditt CV sticker ut från alla andra. Det bör innehålla tillräckligt med information för att bevisa varför du är bäst lämpad för jobbet, men inte så mycket att det blir onödigt skrytsamt. Därför är det viktigt att du endast tar med den information som kan övertyga arbetsgivaren om att du är värd att intervjuas.