Hur har våra mobilvanor förändrats det senaste året?

publicerad 3 februari 2021

Den digitala utvecklingen går ständigt framåt i en rasande takt, och inte minst våra smartphones blir allt komplexare maskiner, kapabla till både det ena och det andra. Med kontinuerlig förnyelse medföljer även en hel del förändringar i hur vi använder våra telefoner. Under 2020 har våra mobilvanor dessutom påverkats kraftigt av ett smått kaotiskt världsläge.  
 
Nedan följer några mobiltrender som vi kan urskilja från det senaste året. 

Ökat spelande på våra telefoner 
Samtliga av trenderna som nämns i artikeln har påverkats till stor del av sådant som social distansering, karantäner och liknande. Det rådande världsläget har gjort att många av våra mobilvanor inte stuckit iväg i nya riktningar, utan snarare har våra redan etablerade vanor blivit mer extrema.

Ett exempel på något som ökade under 2020 var spelandet som vi gör på våra telefoner. Bland annat fortsätter den kommersiella spelmarknaden online att anpassa sig efter mindre skärmar, genom casinon som Mobilautomaten och liknande spelsajter med mobilanvändande i fokus.

Samtidigt fortsätter andra typer av mobilspel också att växa i popularitet. I Newzoos senaste marknadsrapport framgår det att spel till smartphones är den del av marknaden som växer allra snabbast just nu. Medan spelmarknaden totalt sett växer med 9,3 procent på årsbasis, så växer mobilspelen med 15,8 procent på årsbasis.

Sociala medier dominerar allt mer 
Telefonen uppkom för att underlätta kommunikationen mellan människor och det är än idag vad vi använder den främst till – trots alla dess distraktioner, som exempelvis spelen.

Av de tio mest nedladdade apparna under 2020 kan nio stycken räknas in i kategorin för kommunikation, och majoriteten av dem är appar för sociala medier. TikTok, Facebook, Instagram, Snapchat med flera, har länge varit bland de populärare apparna att ladda ned, men under 2020 befäste de sin dominans ännu mer.

Utöver sociala medier så är det bland annat appar för videosamtal, som Zoom och Google Meet, som har varit användarnas favoriter.

Streaming även på mindre skärmar 
Ytterligare en trend som går att urskilja baserat på de appar som har laddats ned flest gånger är att vi streamar film och tv-serier i allt högre utsträckning på våra mobiler. Det ska nämnas att många laddar ner streamingappar även till surfplattor och dylikt, och inte enbart till smartphones. Med det sagt så råder det ingen tvekan om att allt fler är bekväma med att streama rörlig bild på sina mindre skärmar.

Under 2020 var exempelvis både Netflix och Disney+ appar bland de populärare på marknaden, och Netflix tog sig till och med in bland de tio mest nedladdade apparna.

Shopping online – i alla dess former 
Näthandeln har varit på stadig uppgång under många år, och under 2020 blev den en ännu större del av både vår inhemska och globala ekonomi. Att näthandeln fått ytterligare luft under vingarna är inte helt oväntat med tanke på det rådande världsläget. Social distansering och strikta restriktioner har gjort att många helt enkelt valt att undvika butiker och istället göra sina köp online.

Det är dock inte enbart shopping av sådant som prylar, kläder och liknande som har fått ett uppsving det senaste året, detsamma gäller även andra typer av handel. Dagligvaruhandel online har exempelvis blivit mycket vanligare under året som gått och även appar för matleverans, som Foodora och Wolt, har hittat sin väg till allt fler smartphones.

Är det något som förra året bevisade för oss så är det hur viktiga våra telefoner faktiskt är för oss alla. I allt högre utsträckning blir de en multifunktionell källa som fungerar som underhållning, kommunikationsverktyg, en portal för inköp och mycket, mycket mera.