Etik inom klädbranschen

publicerad 13 augusti 2021
Etik inom klädbranschen

Under den senaste tiden har klädbranschens etik stått på tapeten. Företag som säljer kläder som är tillverkade i dåliga arbetsförhållanden blir nuförtiden lätt genomskådade och ratas bort av folk i allt större grad.

Och detta är såklart en mycket bra sak. Företagen måste anpassa sina produkter och sin affärsmodell efter sina kunder. Annars säljer de ju såklart mindre. Och när kunderna efterfrågar etik och goda arbetsförhållanden inom klädindustrin – ja då måste klädbranschen anpassa sig!

Läs vidare för mer information och insikter i detta spännande ämne!

Goda arbetsförhållanden

Lyckligtvis finns det många företag som ser till att allt från produktionen av kläder till försäljningen sker på ett bra sätt. Bland annat Relode träningskläder är tillverkade i certifierade fabriker där de ser till att:

  • arbetet sker i goda förhållanden
  • de inte använder sig av barnarbetskraft

Detta gör att du kan känna dig lugn och trygg och ha gott sambete du bär dessa kläder. Ingen vill ju bara kläder och veta om att de ligger dåliga arbetsförhållande bakom!

Tala också gärna om detta för dina vänner och träningskompisar kanske kan du inspirera andra runt omkring dig att också bära träningskläder som är tillverkade av företag som ger sina anställda goda arbetsförhållanden!

Billig massproduktion är boven i dramat

Idag tillverkas det otroliga mängder kläder till låga priser, eftersom folket begär det. En sådan billig massproduktion är verkligen något man bör ta sig en funderare över, eftersom det billiga priset kan indikera att

  • de fabriksanställda antagligen får alltför lite betalt
  • de kanske använder sig av barnarbetskraft
  • kläderna är gjorda av dåligt material som varken är hållbart eller miljövänligt
  • det produceras mer kläder än det går åt

Ekologiskt tänkande

Det har blivit ett allt hetare ämne att diskutera miljöfrågor. Klädbranschen har ett stort finger med i spelet, eftersom

  • nya kläder kräver mycket resurser och energi för att tillverkas
  • materialet på kläderna kan innehålla gifter som inte är bra för varken människan eller naturen
  • vissa företag massproducerar kläder i onödan, och de kläderna som inte säljs kan brännas upp eller förstöras, vilket är varken bra för miljön eller hållbart i längden

Konsumentens roll

Konsumenten spelar också en stor roll i klädbranschen. Det gäller alltså som konsument att noggrant välja var man köper sina kläder. Smartast är att köpa endast några få plagg av god kvalitet än att köpa billiga plagg i mängder av dålig kvalitet.

Kvaliteten skiljer sig enormt mycket åt mellan olika kläder och märken. Visserligen kan du hitta en jättebillig tröja för några 10-tals kronor, men hur länge kommer den att hålla egentligen? Jämför detta med en tröja som är dyrare men som håller i flera år.

Företagen rättar sig efter konsumenten

Vill alltmer människor köpa endast billiga kläder – då produceras mer billiga kläder i antagligen dåliga arbetsförhållanden. Men börjar en del av befolkningen bojkotta företag med dålig arbetsetik – ja, då kan det börja ske förändringar inom företagen i klädbranschen.

Så det är hos oss konsumenter som förändringar kommer igång. Företagen kommer förr eller senare rätta sig efter våra krav och behov.

Om personer i din närhet börjar bära kläder som håller högre kvalitet och som inte är tillverkade med dåliga arbetsförhållanden kommer du själv följa detta mönster. Och sedan påverka andra – ett flockbeteende som kan utnyttjas på ett positivt sätt i detta fall.