Stubb blir Finlands nästa president

publicerad 12 februari 2024
- av Redaktionen
Alexander Stubb beskrivs som en mycket EU- och Natovänlig president.

Den ”gröna” kandidaten Pekka Haavisto har erkänt sig besegrad och det står klart att liberalkonservativa Samlingspartiets Alexander Stubb blir Finlands näste president.

– Det här är mitt livs största ära. Det här är den största uppgiften en människa kan få, säger han själv.

Stubb får 51,6 procent av rösterna – jämfört med 48,4 procent för Haavisto, och efterträder därför Sauli Niinistö som suttit på posten under de senaste tolv åren.

– Jag tror att Finland får en bra president. Alexander Stubb är en kunnig människa, säger den besegrade Haavisto till Yle.

Det kan noteras att valdeltagandet i presidentvalets andra omgång sjönk till 70,7 procent från cirka 75 procent i den första omgången.

Stubb har gått till val på att utmåla sig som en ”förenande kraft” i Finland i tider då säkerhetsläget är sämre än på många år. Han har tidigare också bland annat fått kritik för att vara mycket positivt inställd till EU och Nato och för att ha drivit en linje mot Ryssland, som av vissa kollegor uppfattats som alltför aggressiv.

Gränslöst stöd till Ukraina

Finlands nyvalde president låter också meddela att det finns ”inga gränser” för landets stöd till Ukraina, och han lovar att utrikespolitiskt, främst luta sig mot USA, Storbritannien och sina nordiska grannar.

– Min utgångspunkt är, för att parafrasera (Europeiska centralbankens ordförande) Mario Draghi, vad som än krävs, sade Stubb, angående stödet till Ukraina.

Han svär också att Finland ska bli ett mycket ”aktivt” Natoland, med utländska soldater stationerade på finsk mark och är också öppen för att kärnvapen transporteras genom Finland.

– Ibland är kärnvapen en garant för freden, har han tidigare sagt under en politisk debatt.

 

Alexander Stubb är filosofie doktor i internationella relationer vid London School of Economics – och har även en magisterexamen i EU-administration från College of Europe, i Brügge.

Efter att ha arbetat som EU-tjänsteman kandiderade han till EU-parlamentet för Samlingspartiet och kom in där 2004. Fyra år senare efterträdde han Ilkka Kanerya som Finlands utrikesminister – utan att sitta i riksdagen, och var mellan 2011 och 2014 också Finlands Europa- och utrikeshandelsminister.

Den 14 juni 2014 valdes han till Samlingspartiets ordförande och nio dagar senare till statsminister – en befattning han hade fram till maj 2015 då han tvingades avgå och istället blev finansminister i den nya regeringskoalitionen.

Efter sin tid inom den finska politiken blev han vice ordförande i Europeiska investeringsbanken och efter det direktör för EU:s forskningsinstitut European University Institute i Florens.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!