Miljö

Vilda bin bra för odlingar

Att skapa en miljö som är attraktiv för bin runt odlingar kan bli lönsamt, enligt forskning vid Michigan State University. Vid försök med blåbärsodlingar kunde den pollinering som vildbina utför öka avkastningen med 10 till 20 procent. Blåbären blev flera och större, och gav fler frön.

Det tar ett par år för bina att etablera sig när en attraktiv miljö har skapats. De första två åren sågs ingen större skillnad, men efter det hade populationen fördubblats, jämfört med områden som saknade attraktiva boplatser.
En bivänlig miljö skapas genom att blommor planteras runt od­lingen. I studien användes en blandning av femton olika arter som hör hemma i området. Investeringen kan betala sig redan efter fyra år, enligt rapporten, som publicerats i Journal of Applied Ecology. Tambin används redan för att pollinera odlingar, men att även låta vilda bin vara med ger en större effekt och kan bli ett slags försäkring för att pollineringen ska lyckas, enligt forskarna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • bin
  • biodling
  • blommor