Så gör du upp eld ute i skogen

publicerad 29 november 2020
- av Sofie Persson

I alla tider har vi samlats kring lägereldar och det gör vi fortfarande. Ska du elda i skogen är det framförallt viktigt att göra det säkert men det finns också enkla knep att ta till.

För att göra upp en eld i skogen finns det många bra knep att ta till. Tidningen Land listar tipsen och trixen för att göra upp eld på ett enkelt och säkert sätt.

Det absolut första du bör göra är att kolla var du får elda. På kommuners och länsstyrelsers webbsidor finns info om eventuellt eldningsförbud. Naturreservat, nationalparker och andra skyddade områden kan ha särskilda regler.

Vart hittar du ditt bränsle?

Om du inte ska elda på din egen mark kan du inte ta bränsle hur du vill. Enligt allemansrätten får du bara ta lösa pinnar och kottar från marken att elda med. Du får inte ta grenar eller bark från levande eller döda träd, inte heller från vindfällen.

Ett av de absolut bästa tändmedlen är näver från björken. Däremot får du lagligt sett inte ta det från träden om du inte fått okej från markägaren.

Att välja plats

 • I fritidsområden finns det ofta eldplatser iordningställda, där finns ofta också ved att använda.
 • Ska du elda i skogen leta efter grusig/sandig mark. Undvik mossa, torvmark och jordig skogsmark eftersom glöden lätt kan sprida sig.
 • Elda inte på berghällar, de kan spricka av värmen.
 • Om du kan, var nära vatten. Då blir det enklare att släcka elden sen.
 • Lägg en plattform av stenar att elda på. Då skyddar du marken och det ger drag underifrån stenarna. Stenarna reflekterar också värme.
 • Däremot är det inte nödvändigt att lägga stenar runt härden, du måste oavsett ha stenkoll på att elden inte sprider sig.
 • Att elda med ett par större stenar (tegelstenstorlek) placerade med cirka två decimeters klyfta emellan ger en ”effektiv” eld med bra drag. En kastrull/kaffepanna kan ställas ovanpå.

 

Såhär tänder du elden, steg för steg

Förberedelser

Tänk i tre steg: Tändmedel, stickor/ris och pinnar. Ha gärna mycket av allt, du kan även ta med hemifrån.

Tändmedlet ska vara lättantändligt och gärna brinna bra. Du kan använda tjockt papper indränkt i stearin. En hopvriden näve torrt gräs är också bra. Stickor kan till exempel vara tjocka spån täljda med kniv från ett vedträ. Det kan också vara torrt sönderbrutet granris eller andra väldigt tunna och torra smågrenar. Pinnar är bra som 1–2 cm tjock späntad ved från torrt vedträ. Torra pinnar går också bra. Om du får kan du bryta torra pinnar nederst på granar.

Det är också bra att ha en lång pinne att peta i elden med.

Nu ska du tända

Lägg tändmedel och stickor luftigt i en liten hög. Var beredd med mer tändmedel och fler stickor för att snabbt kunna förstärka elden i början. Tänd en bit tändmedel och när lågan är stor sticker du in den i den luftiga högen. Mata med fler stickor ovanpå så fort högen tar sig. När högen brinner med kraftig låga kan du lägga på pinnar, en eller två i taget så att de tar sig ordentligt utan att elden kvävs. Det måste alltid vara luftigt. Mata elden med pinnar tills det brinner ordentligt. Först då kan du lägga på ved i större storlek.

Släck elden

 • Sluta elda i god tid, låt elden brinna ut helt.
 • Häll på mycket vatten.
 • Sprid gärna askan lite så du är säker på att glöden är släckt.
 • Lägg tillbaka stenarna där du hittade dem, det ska synas så lite som möjligt att du eldat.

Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.