Pumor undviker aktivt kontakt med människor, visar en amerikansk studie. I områden med hög mänsklig aktivitet blev pumorna mer nattaktiva, medan de i avlägsna regioner oftare var aktiva under gryning och skymning.
I Los Angeles lever pumor i flera naturområden som också lockar många människor till friluftsliv. I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Biological Conservation, spårade forskare 22 pumor i Santa Monica Mountains med GPS mellan 2011 och 2018. Syftet var att undersöka hur pumornas aktivitetsmönster anpassar sig till ökad mänsklig närvaro. Studien genomfördes av University of California, Davis, Cal Poly Pomona och National Park Service.
Pumornas rörelsemönster jämfördes med en omfattande databas över människors GPS-spårade aktiviteter i området. Resultaten visade att pumor i områden med hög mänsklig aktivitet anpassade sig genom att bli mer nattaktiva, istället för att vara aktiva vid gryning och skymning, som är deras naturliga aktivitetstid.
– Studien visar på det fantastiska faktum att en population av ett stort kattdjur finns kvar i ett av världens största stadsområden. Det skulle inte vara möjligt om pumor inte kunde anpassa sig till mänsklig aktivitet på ett sådant här sätt, säger Seth Riley, avdelningschef för vilda djur vid National Park Service, i ett pressmeddelande.
”Pumorna gör jobbet”
Pumor i områden med mindre mänsklig aktivitet var mer aktiva vid gryning och skymning, enligt studien. Generellt visade honor större aktivitet närmare soluppgången och under dagsljus jämfört med hanar.
– Den här flexibiliteten som vi ser i pumornas aktivitet är det som gör att vi kan dela dessa naturområden tillsammans. Pumorna gör jobbet så att samexistens kan ske, säger huvudförfattaren Ellie Bolas, doktorand vid UC Davis Department of Wildlife, Fish and Conservation Biology.
Forskarna understryker att även människor måste bidra till samexistensen, både för att skydda sig själva och pumorna. Invånare i områden med pumor uppmanas till försiktighet nattetid, särskilt vid bilkörning, och att vara medvetna om att pumor ofta är aktiva vid gryning och skymning.
Tidigare studier i Norge har också visat att vargar undviker människor så mycket som möjligt, enligt en rapport från norska statskanalen NRK. I studien, som genomfördes vid Högskolan i Innlandet, flydde alla vargar som deltog när människor närmade sig eller höll sig gömda.