MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025


Professor: Amerikanerna måste lära sig äta insekter

Klimatöverdrifterna

publicerad 5 januari 2022
– av Markus Andersson

I december deklarerade EU att mjölmaskar, syrsor och gräshoppor ska godkännas som livsmedel för människor. Nu hävdar en amerikansk professor att det är dags även för amerikanerna att lära sig att äta insekter.

EU:s medlemsländer godkände nyligen att gräshoppor i form av gula mjölmaskar, syrsor och gräshoppor ska tillåtas att säljas i fryst, torkad och pulverform i unionen. Fler insektsarter förväntas snart att saluföras som människomat runt om i Europa.

Många européer är av flera olika skäl mycket skeptiska till att äta maskar och andra insekter, men förespråkarna för att européer ska äta gräshoppor hänvisar ofta till att det är en ”hållbar proteinkälla” och att människor i fattiga delar av världen i hög utsträckning redan äter insekter idag.

Amanda Little är professor i journalistik och återkommande krönikör för Bloomberg och är en av de röster som högljutt lobbar för att även amerikanerna nu måste lära sig att äta insekter.

Under rubriken ”varför insekter måste spela en större roll i den mänskliga näringskedjan” argumenterar hon för att att larver och syrsor inte bara är ”goda som snacks” utan att de också spelar en ”kritisk roll för att föda en varmare och mer befolkad värld”.

Hon hävdar vidare att människor har ätit olika former av insekter ”sedan innan civilisationens gryning” och att det därför är naturligt för oss att göra så även idag.

80 procent av världens befolkning runt om Asien, Afrika och Latinamerika fortsätter att äta insekter idag. Men amerikanska konsumenter har varit långsamma att förstå detta”, beklagar hon sig och pekar vidare på att insekter redan godkänts som livsmedel i USA.

Även om amerikanerna enligt Little borde äta insekter menar hon att det huvudsakliga användningsområdet för dessa lär bli som foder till olika djur som människor sedan slaktar och äter och att det är viktigt att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet ger sitt godkännande till detta användningsområde.

Globalt konsumerar djurfarmer över en tredjedel av världens totala spannmålsproduktion, i USA är siffran närmare hälften. Insektsbaserad djurmat kan bli industrins bästa möjlighet att bygga en klimattålighet samtidigt som man hjälper till att lösa matsvinnskrisen”, hävdar hon.

Journalistikprofessorn påstår också att de miljömässiga vinsterna av att äta insektsprotein är ”häpnadsväckande” och att det är hög tid att fler inser detta och börjar se insekter som riktig kost eller djurfoder.

Det är ingen tvekan om att insektsprotein kan förändra vårt matsystemsparadigm mot hållbarhet och att denna begynnande industri har enorm ekonomisk och miljömässig potential”, skriver hon vidare och menar att det nu är hög tid för lagstiftare och investerare att börja använda insekterna på bred front för en ”klimatsmart framtid”.

Sedan tidigare driver bland annat Sveriges lantbruksuniversitet projekt med det uttalade syftet att ”utveckla ett nytt svenskt, välsmakande, protein- och mineralrikt livsmedel baserat på svensk hussyrsa”.

Även om det finns många fördelar med att äta syrsor kan det bli problem att få acceptans för det om inte ätupplevelsen är bra”, medger man och tillägger att man därför anlitat en VM-meriterad kock för att skapa en barnvänlig och ”exklusiv” maträtt baserad på hussyrsa – i en förhoppning att popularisera insektsätande.

Ätandet av insekter som mat kallas för entomofagi och förekommer ofta bland folkgrupper i Amerika, Afrika, Asien samt bland ursprungsbefolkningarna i Oceanien.

Insekter är dock mycket ovanliga i den västerländska matkulturen och betraktas i regel heller inte som ett livsmedel för människor.

Inom grenar av islam och inom judendomen är det förbjudet att äta insekter. För judar är det i teorin tillåtet att äta den gräshoppsart som hemsökte Egypten i bibeln, men eftersom ingen vet vilken art detta var så är inga kända gräshoppor kosher.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU fortsätter godkänna insekter i mat

Insektsmaten

publicerad 11 februari 2025
– av Sofie Persson
Sedan tidigare har mjölmask i fryst, torkad och pulverform godkänts som livsmedel inom EU.

EU har godkänt ett nytt mjölmaskpulver som livsmedel. Det är det senaste tillskottet i unionens satsning på insekter i mat.

Insekter räknas som nya livsmedel inom EU, vilket innebär att de inte konsumerades i större omfattning före den 15 maj 1997. För att godkännas måste de granskas av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). Endast det företag som får sitt livsmedel beviljat har rätt att producera och distribuera det, och tillståndet gäller i fem år.

EU har de senaste åren godkänt ett antal insektsarter som livsmedel. Idag får mjölmask, buffalolarv, hussyrsa och gräshoppor användas i fryst, torkad eller pulverform i exempelvis bröd, chips och kosttillskott.

Två företag får sälja mjölmaskar

EU har nu godkänt UV-behandlat pulver av hela mjölmaskar som livsmedel efter en ansökan som gjordes av det franska företaget Nutri’Earth. Tidigare har mjölmask blivit godkänt att använda fryst, torkad eller i pulverform av företaget Fair Insects BV. Det innebär med andra ord att två olika företag får producera och distribuera mjölmaskar.

Enligt gällande regler måste det tydligt framgå i ingredienslistan om ett livsmedel innehåller insekter. Eftersom de kan orsaka korsallergier krävs även en tydlig märkning på förpackningen.

Virus och tungmetaller

Insekter lyfts ofta fram som ett mer miljövänligt livsmedel eftersom de kräver mindre mark, vatten och foder. Samtidigt finns risker, då studier visar att insekter kan innehålla tungmetaller, bakterier och virus.

Trots EU:s satsningar på insekter har exempelvis länder som Italien valt att helt förbjuda detta i landet. Anledningen är att man inte vill att insekter ska associeras med det italienska köket.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Brittiska forskare vill göra insekter och labbkött ”mainstream”

Insektsmaten

publicerad 2 september 2024
– av Sofie Persson

Ett statligt finansierat forskningscentrum i Storbritannien ska arbeta för att insekter och andra köttalternativ blir mer ”mainstream” för allmänheten. Forskningscentret har även fått över 300 miljoner kronor i finansiering från olika företag.

National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) kommer att baseras vid University of Leeds, där man skall undersöka hur man kan minska byråkratin samt säkerställa livsmedelssäkerheten för insekter som livsmedel och andra alternativa köttalternativ som exempelvis labbodlat kött. Forskarna kommer även att titta på potentiella allergener, hälsoeffekter och sätt att dämpa oro över både smak och pris. Vidare kommer man att undersöka vilka köttalternativ som säljer till kunderna, genom fokusgrupper och enkäter.

Vi vill göra alternativa proteiner till mainstream för en mer hållbar planet, säger professor Anwesha Sarkar från universitetet till The Telegraph.

Det nya forskningscentret kommer också att få 23 miljoner pund, cirka 316 miljoner svenska kronor, i finansiering från multinationella företag och andra företag. Enligt tankesmedjan Green Alliance kommer hela den alternativa köttindustrin att vara värd omkring 7 miljoner pund, eller cirka 94 miljoner svenska kronor.

UK Research and Innovation är en statlig myndighet som finansierar centret och där vill man bland annat undersöka vilka typer av insektsproteiner konsumenter är mest benägna att köpa.

Hur kommer det sig att människor i Storbritannien kulturellt sett gärna äter en räka, men inte en insekt? Att förstå varför det är så skulle vara till hjälp, säger professor Guy Poppy.

Vidare handlar det om att undersöka vilka bearbetningsnivåer som skulle krävas för att förvandla insekten till något som människor är villiga att äta.

Är det så att den måste malas till ett pulver som sedan blir en proteinbaserad kaka, kanske med reducerad fett- och sockerhalt, eller finns det något mellansteg där insekten förvandlas till något som ser ut som en hamburgare? säger Poppy.

Forskningscentret kommer att undersöka vilka möjligheter regeringen eller industrin har att övertyga människor om att byta ut sin biff mot ett växtbaserat eller laboratorieodlat alternativ, till exempel genom diverse informationskampanjer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ville få svenskarna att äta insekter – nu går bolaget i konkurs

Insektsmaten

publicerad 25 juli 2024
– av Isac Boman
Mjölmaskssatsningen blev inte den succé som Tebrito hade hoppats.

Tebrito i Orsa ville få svenskarna att äta insekter genom att göra mat av industriodlade mjölmaskar. Trots att man fick in 45 miljoner kronor från investerare har man inte lyckats få ordning på ekonomin och nu har bolaget istället försatts i konkurs.

Tebrito grundades 2016 av Nils Österholm och Åsa Martén. När Livsmedelsverket för drygt tre år sedan lät meddela att man godkänner mjölmaskar som mat trodde många investerare att bolaget gick en ljus framtid till mötes. Så blev det inte.

Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning. Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen”, skriver grundaren Nils Österholm i ett yttrande.

Så sent som i fjol hävdade samme Österholm i en intervju med Bonnierägda DN, att han var övertygad om att insekter snart blir ett naturligt inslag på hyllorna i matbutikerna.

– En dag kommer vi dit. Just nu händer det mycket i kulisserna. Det tar tid att skapa en tillräckligt stor produktion, att utveckla själva produkten och marknadsföringen och att få alla godkännanden, sa han då.

Impact Loop noterar att även Mycorena – ett bolag som ”skulle förändra hela matindustrin med sina svampbaserade ingredienser” nyligen gick i konkurs och att aktörer som sysslar med att ta fram alternativa proteinkällor för närvarande befinner sig i en tuff situation. Detta förklaras delvis med att sommaren påstås vara en ”tuff tid att säkra kapital i”.

Förra året omsatte Tebrito 531 000 kronor och gjorde ett minusresultat på 13,6 miljoner. Så sent som förra månaden tog man in 4,1 miljoner kronor från externa investerare – vilket alltså inte tycks ha hjälpt.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ovetande skolelever serveras insekter

Insektsmaten

publicerad 18 mars 2024
– av Sofie Persson
Alla elever är inte förtjusta i tanken på att äta insekter.

På en skola i Södertälje serveras mat gjord på larver utan att eleverna förstår vad de äter. När eleverna sedan får veta vad maten innehåller blir vissa av dem chockerade och vill inte längre äta ”tacofärsen”.

Under kalla kriget fanns stora matförråd avsedda för att hantera kriser, något som är borttaget idag. Regeringen presenterade nyligen en rad förslag för bland annat detta, då man exempelvis rådde medborgare att alltid ha minst en veckas matranson hemma. Vidare ska även bland annat skolor och äldreboenden kunna tillhandahålla mat, vilket innebär upp till tre miljoner måltider varje dag.

På gymnasieskolan testar man därmed nya recept som är avsedda om krisen eller kriget kommer. Vid en lunch serveras tacos med insekter, något eleverna till synes är ovetande om. Eleverna får sedan informationen om att insekter är klimatsmarta och nyttiga, samt att de levt ett bra liv. Eleven Maria Alejandra får frågan om maten är god innan hon vet vad det är hon äter.

Det är utsökt, säger hon till skattefinansierade SVT.

Allergiska reaktioner

När hon sedan får veta att det innehåller insekter blir hon chockad.

Insekter!? utbrister hon och säger sedan att hon inte vill äta mer av maten.

På grund av risken för korsallergi, särskilt för skaldjursallergiker, måste det märkas på produkterna att insektsarterna kan framkalla en allergisk reaktion, enligt Livsmedelsverket. Även Astma- och allergiförbundet har uppmanat företag att vara noga med märkningen, eftersom det kan vara farligt för en del allergiker att äta insekter.

Insekter är så kallade nya livsmedel, vilket innebär att de inte ätits i större utsträckning inom EU före den 15 maj 1997. Idag finns det fyra godkända insektsarter att använda i livsmedelsproduktion inom unionens gränser.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.