Pant på plastpåsar provas

publicerad 27 januari 2017

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett svenskt företag, Pantapåsen, har nu inlett pilottestning av ett system för pant av plastpåsar i en butik i Stockholm, där man lyckats minska förbrukningen med 60 procent.

Systemet fungerar precis som för petflaskor och burkar. Kunden betalar en pant för påsen han eller hon tar med sig och får tillbaka panten när påsen lämnas tillbaka.

Vår ambition är att placera oss jämsides med burkar. Där pantas cirka 80 procent, så dit känner vi att det är realistiskt att nå med pantpåsar, men det är klart att vi helst skulle vilja återvinna 100 procent, säger Pantapåsens grundare och vd Suwar Mert till Dagens ETC.

Plasten som lämnas in samlas ihop och skickas till Norrköping, där plasten mals ned och tvättas och blir till nya plastpåsar.

– Det är många som använder sina påsar till hushållssoporna,men butikspåsar är oftare tjocka och kräver därför mer energi att tillverka. Så till hushållets sopor är det bättre att använda särskilda påsar, tunnare, i rullar, säger Suwar Mert.

Plastpåsar kräver sin dubbla vikt i olja för att tillverkas. Idag hamnar en stor mängd plast ute i naturen där det bryts dock inte ned som material på flera hundra, kanske upp till 1 000 år.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!