Öknar absorberar koldioxid

publicerad 18 november 2014

Torra marker tar upp oväntat stora mängder av kol när koldioxid­halten i luften ökar, enligt forskning vid Washington State University.

Forskare har under tio år simulerat ett klimat som motsvarar det förväntade år 2050 genom att utsätta delar av Mojaveöknen för högre halter av koldioxid. Sedan har mark och växter analyserats för att se hur mycket kol som absorberats. Enligt analysen kan man anta att torra marker står för mellan 15 och 28 procent av den koldioxid som tas upp av landytor.

– Jag blev förvånad över hur mycket kol som tagits upp, som vi kunde mäta efter tio år, eftersom tio år inte är någon lång tid i ett ekosystems livstid, säger R. Dave Evans, som är biologiprofessor på WSU.

För framtida forskning är det viktigt att veta vart koldioxiden tar vägen – hur mycket som bidrar till uppvärmning och hur mycket som lagras i hav och mark.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.