Det är anmärkningsvärt att den svenska strålsäkerhetsmyndigheten planerar att besluta om livstidsförlängning för reaktorerna i Oskarshamn utan att rådgöra med grannländer, skriver Greenpeace i Sydsvenskan.
“På grund av de stora risker som kärnkraft för med sig finns internationella regelverk för hur dessa beslut ska fattas. Men allt pekar nu på att Strålsäkerhets-myndigheten struntar i Sveriges internationella förpliktelser, gör industrin till viljes och ger grönt ljus för fortsatt drift.” Så skriver Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, och Rolf Lindahl, ansvarig för kärnkraftsfrågor vid organisationen, på Sydsvenskan debatt tisdagen den 26 augusti.
Beslutet att förlänga drifttiden för Oskarshamnsreaktorerna förbereds utan att någon miljökonsekvensbeskrivning har gjorts, vilket strider mot Esbokonventionen, som antogs fem år efter Tjernobylolyckan för att förhindra skadliga, gränsöverskridande miljöeffekter.
Sverige har några av de äldsta kärnkraftverken på planeten. Fyra av tio kommer att passera 40-årsstrecket i år, vilket är den livslängd reaktorerna konstruerades för. Inget kärnkraftverk har drivits längre än 50 år, och det saknas kunskap om långtidsdriftens konsekvenser, skriver Annika Jacobson och Rolf Lindahl. Trots att reaktorerna uppgraderas och repareras försämras deras allmänna tillstånd, och därmed ökar risken för allvarliga olyckor.
Greenpeace kräver i ett brev till miljöminister Lena Ek (C) att Sverige lever upp till sina internationella förpliktelser och genomfor en miljökonsekvensbeskrivning innan beslut om villkor för en eventuell livstidsförlängning fattas.
Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.