Ökande risk för kärnkraftsolyckor

publicerad 22 november 2014

Det är anmärkningsvärt att den svenska strålsäkerhetsmyndigheten planerar att besluta om livstidsför­längning för reaktorerna i Oskarshamn utan att rådgö­ra med grannländer, skriver Greenpeace i Sydsvenskan.

”På grund av de stora risker som kärnkraft för med sig finns internationella regelverk för hur dessa beslut ska fattas. Men allt pekar nu på att Strålsäkerhets-myndigheten struntar i Sveriges internationella förpliktelser, gör industrin till viljes och ger grönt ljus för fortsatt drift.” Så skriver Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, och Rolf Lindahl, ansvarig för kärn­kraftsfrågor vid organisationen, på Sydsvenskan debatt tisdagen den 26 augusti.

Beslutet att förlänga drifttiden för Oskarshamnsreaktorerna för­bereds utan att någon miljökon­sekvensbeskrivning har gjorts, vilket strider mot Esbokonventionen, som antogs fem år efter Tjernobylolyckan för att förhin­dra skadliga, gränsöverskridande miljöeffekter.

Sverige har några av de äldsta kärnkraftverken på planeten. Fyra av tio kommer att passera 40-årsstrecket i år, vilket är den livslängd reaktorerna konstruerades för. Inget kärnkraftverk har drivits längre än 50 år, och det saknas kunskap om lång­tidsdriftens konsekvenser, skriver Annika Jacobson och Rolf Lindahl. Trots att reaktorerna uppgraderas och repareras för­sämras deras allmänna tillstånd, och därmed ökar risken för allvarliga olyckor.

Greenpeace kräver i ett brev till miljöminister Lena Ek (C) att Sverige lever upp till sina internationella förpliktelser och genomfor en miljökonsekvensbeskrivning innan beslut om villkor för en eventuell livstids­förlängning fattas.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.