Nya arter av Antarktis sjöfjädrar upptäckta

publicerad 17 september 2023
- av Sofie Persson
Det jordgubbsliknande huvudet som givit namn åt jordgubbsfjäderstjärnorna.

Tidigare trodde forskare att det bara fanns en art av Antarktis jordgubbsfjäderstjärna. Nu har man hittat totalt åtta arter inom klassen.

Sjöliljor och fjäderstjärnor är vattenlevande varelser inom den biologiska klassen Crinoidea och tillhör gruppen tagghudingar (Echinodermata). De flesta tagghudingar fäster kroppen direkt på havsbotten eller tar hjälp av så kallade stjälkar att fästa sig med. En skillnad är att sjöfjädrar brukar överge sin stjälk när de mognar och lever sina liv fritt i havet.

Tidigare har forskare trott att det enbart funnits en art av Antarktis jordgubbsfjäderstjärna (Promachocrinus), vilket är en undervattensvarelse som har 20 tentakler och oftast lever i haven kring Antarktis. Arten har fått sitt namn efter den jordgubbsliknande knopp den har på kroppen.

Nu har man kommit fram till att det finns åtta arter av fjäderstjärnan, skriver Live Science.

Forskare satte ut olika nät i haven för att samla in djuren. Efter en DNA-analys fann man att där hade fångats in fyra arter inom familjen. Efter det fortsatte man att lägga ut fler nät och hittade sedan ytterligare fyra arter.

Sjöfjädrarna ifråga lever ofta på djup mellan 100 och 1000 meter och äter bland annat plankton.

Fakta: Crinoidea

Innefattar bland annat sjöliljor, sjöborrar och fjäderstjärnor. Det är vattenlevande djur som är så kallade tagghudingar (Echinodermata).

Utseende kan variera mellan arter men ofta kan de likna en palm med flera "armar" eller "tentakler". Vissa kan likna fjädrar. Antalet armar kan variera mellan fem till 200. Det finns omkring 700 arter idag.

Sjöliljor tros vara de äldsta levande tagghudingarna vars förfäder levde i haven för omkring 500 miljoner år sedan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!