Ny nationalpark i Amazonas

publicerad 26 januari 2016
Barn firar vid antagningsceremonin av nationalparken Sierra del Divisor i västra Brasilien

Efter mer än tio års planering och diskussion skapandet av nationalparken Sierra del Divisor i Peru offentliggjorts. Parken på 1,3 miljoner hektar är en av de största skyddade regionerna i Latinamerika, skriver Mongabay.

– Skapandet av Sierra del Divisor är en historisk händelse. Det är en bekräftelse på den peruanska regeringens åtaganden om mil­jövård, hållbar utveckling och kampen mot klimatförändringarna, sade miljöminister Manuel Pulgar-Vidal.

– Att kalla Sierra del Divisor för Amazonas Yellowstone är en underdrift, säger Adrian Forsyth, verkställande direktör för Andes Amazon Fund, som stöder initiativet.

– Urskogarna är massiva och lagrar inte bara enorma mängder kol, utan kommer även att stödja stora mängder biologisk mångfald under klimatförändringarnas verkningar. Tusentals medlemmar av ursprungsfolk får sina förfaders hemland och de naturliga stödsystem som upprätthåller deras samhällen skyddade i nationell lag. Det är en stor seger för planeten, menar Forsyth.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.