MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 1 mars 2024

fredag 1 mars 2024

Ny nationalpark i Amazonas

publicerad 26 januari 2016
Barn firar vid antagningsceremonin av nationalparken Sierra del Divisor i västra Brasilien

Efter mer än tio års planering och diskussion skapandet av nationalparken Sierra del Divisor i Peru offentliggjorts. Parken på 1,3 miljoner hektar är en av de största skyddade regionerna i Latinamerika, skriver Mongabay.

– Skapandet av Sierra del Divisor är en historisk händelse. Det är en bekräftelse på den peruanska regeringens åtaganden om mil­jövård, hållbar utveckling och kampen mot klimatförändringarna, sade miljöminister Manuel Pulgar-Vidal.

– Att kalla Sierra del Divisor för Amazonas Yellowstone är en underdrift, säger Adrian Forsyth, verkställande direktör för Andes Amazon Fund, som stöder initiativet.

– Urskogarna är massiva och lagrar inte bara enorma mängder kol, utan kommer även att stödja stora mängder biologisk mångfald under klimatförändringarnas verkningar. Tusentals medlemmar av ursprungsfolk får sina förfaders hemland och de naturliga stödsystem som upprätthåller deras samhällen skyddade i nationell lag. Det är en stor seger för planeten, menar Forsyth.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend