Norge har beslutat godkänna djuphavsbrytning för att kunna bryta mineraler på havsbotten. Gruvdriften kan komma att bedrivas på en lika stor yta som Storbritannien. Beslutet får skarp kritik från bland annat WWF som menar att det är en “svart dag för norsk natur”.
Havets djup och dess botten är de ekosystem som är mest outforskade men man har under en tid tittat på hur man ska kunna komma åt de eftertraktade mineraler och metaller som finns på djuphavsbotten. Så kallad djuphavsbrytning, det vill säga gruvdrift på havets botten, har kritiserats av bland annat Världsnaturfonden WWF för att vara “vansinne” eftersom man riskerar att äventyra ekosystemen.
Flera studier och rapporter varnar också för följderna som riskerar att komma med djuphavsbrytning där man bland annat pekar på att det kan bli “oåterkalleliga” störningar för havens ekosystem samt att det marina livet kommer att behöva stå inför stora utmaningar de närmaste 100 åren.
Nu har den norska regeringen trots rådande kritik och varningar beslutat tillåta djuphavsbrytning, rapporterar Natursidan. Det man ska bryta är magnesium, kobolt, koppar, nickel och speciella jordartsmetaller som används i exempelvis batterier.
Ofta används djuphavsbrytning som ett sätt att “utnyttja samhällets oro för klimatkrisen”, menar Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF Sverige i en rapport som släpptes förra året.
— Förespråkare för djuphavsbrytning försöker utnyttja samhällets oro för klimatkrisen som en motivering till att vi måste bryta mineraler från djuphavens botten. Vi måste snabbt ställa om till förnybar energi, men inte på bekostnad av stora, orörda djuphavsekosystem med rik biologisk mångfald och som även är viktiga kolsänkor, sade han.
Ytan man föreslår att man ska bedriva gruvdrift i är 281 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar mer än hela Storbritanniens yta.
Beslutet får också skarp kritik från WWF Norge som menar att landet “inte tar internationella avtal för naturen på allvar”.
– Det är en svart dag for norsk natur, konstaterar generalsekreteraren Karoline Andaur. Medan allt fler länder gör ansvarsfulla val och ber om ett moratorium, går Norge mot strömmen och öppnar upp havsområden större än Storbritannien för att ödeläggas av gruvindustrin.
Även Ryssland, Kanada och Nauru har planer på djuphavsbrytning. Sverige har tidigare sagt nej till gruvdrift på havsbotten.