Mer koldioxid allvarligt för fiskliv

publicerad 16 november 2015

Stigande koldioxidhalter i haven har en negativ inverkan på fisk över flera generationer, vilket innebär att marina arter kanske aldrig kommer att kunna anpassa sig fullt ut efter sin nya omgivning, enligt en studie vid ARC center of excellence for coral reef studies, på James Cook University i Queensland.

Studien har publicerats i Nature Climate Change.

Forskarna höll fiskar av arten Acanthochromis polyacanthus i ett akvarium där koldioxiden i vattnet anpassats efter ett scenario där man gjort snabba åtgärder för att minska utsläppen, och ett där halten anpassats efter ”business as usual” – scenariot vid århundradets slut.

Försöken pågick under flera månader och fiskarnas avkomma visade sig inte bättre än föräldrarna på att anpassa sig efter miljön. Slutsatsen är att det kommer att ta flera generationer för fisken att anpassa sig, om den någonsin gör det – vilket innebär att flera arter riskerar att försvinna på grund av klimatförändringarna.

– Hur snabbt anpassningen kommer att ske vet vi inte. Men vi vet att den antagna koldioxidhalten i framtiden kommer att påverka fiskens beteende på ett allvarligt sätt som inte är bra för populationen, säger Philip Munday, medförfattare till studien, till Guardian Australia.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.