Greenpeace ber om ursäkt för skadat världsarv

Miljörättsorganisationen Greenpeace är i blåsväder sedan man förstört delar av Nazcalinjerna i Peru i samband med en aktion för förnyelsebar energi. Nu ber man om ursäkt för sitt tilltag.

publicerad 12 december 2014
Nazcalinjerna

Nazcalinjerna i Peru är nästan 2 000 år gamla geoglyfer som skapades av indianer. Sedan 1994 finns det med på FN:s världsarvslista.

Under måndagen genomförde Greenpeace sin kontroversiella aktion vid Nazca. Bitar av tyg vecklades ut på marken som bildade orden ”Time for change! The future is renewable. Greenpeace” (Dags för förändring! Framtiden är förnyelsebar. Greenpeace).

I samband med aktionen ska de berömda linjerna ha skadats av aktivisternas fotspår, vilket fick peruanska politiker att rasa. Landets kulturminister Luis Jaime Castillo beskriver det hela som ett ”slag i ansiktet på allt det peruaner anser vara heligt”.

– Om du går där kommer fotavtrycken av kvarstå i hundratals eller tusentals år, sade Castillo enligt BBC.

Peruanska myndigheter planerar nu att vidta rättsliga åtgärder mot Greenpeaceaktivisterna, som kan riskera sex års fängelse för förstörelsen.

Greenpeace har bett om ursäkt för den skada som skett och Greenpeace generaldirektör Kumi Naidoo kommer att flyga ner till Peru nästa vecka för att samtala med myndigheterna där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!