Miljö

GMO-förbud på väg i Ryssland

Genmodifierade grödor – mer känt som GMO – kan bli förbjudet i Ryssland. Landets premiärminister Dimitrij Medvedev har inlett en utredning om ett förbud är önskvärt eller inte. Senast den 15 oktober ska de berörda myndigheterna lämna in sina rön.

De myndigheter och byråer som har till uppgift att ”lägga fram förslag om ändringar i den ryska lagstiftningen” är bland annat hälsoministeriet och jordbruksministeriet.
Ryssland beskrivs som ett av världens strängaste länder som inte har infört ett totalförbud mot GMO-varor. Och nu är man på väg att bli ännu hårdare mot den kritiserade GMO-industrin. Det är sedan tidigare lag på att varor som genmodifierats måste ha en särskild märkning.

Trots att det är förbjudet att importera GMO-produkter till Ryssland försöker företag hitta kryphål i lagstiftningen.

Det finns en risk att GMO sprids vidare in i Ryssland och till organismer som inte är genetiskt modifierade, säger biträdet Alexei Alekseyenko, till nättidningen Pravda.ru.

 

Läs även:
Visselblåsare: Vi tvingades ljuga om GMO
”Handelsavtal banar väg för GMO”
Restaurangkedja märker GMO
Indien stoppar genmodifierade grödor
Unik GMO-märkning på väg i USA

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!