Miljö

Förutsägbara klimateffekter

Den utrotning av arter som sker till följd av klimatförändringar kan vara lättare att förutse med dagens metoder än vad man tidigare trott, enligt forskning vid University College London som publicerats i Nature Climate Change.

De bedömningar som görs i dag, till exempel IUCN:s röda lista, är förvisso inte utvecklade för att ta med klimatförändringar i be­räkningar, men forskningen visar att klimatet inte nödvändigtvis skiljer sig särskilt mycket från andra hot när det gäller att hitta arter som riskerar att drabbas.
Den dåliga nyheten är att klimatförändringarna kommer att leda till att många arter utrotas om inte åtgärder utförs för att skydda dem. Men den goda nyheten är att de metoder som miljöorganisationer
använder för att ta reda på vilka arter som är i störst behov av hjälp även fungerar när klimatet är det största hotet, säger Resit Akcakaya vid Stony Brook University, som lett studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!