Förutsägbara klimateffekter

publicerad 21 maj 2014

Den utrotning av arter som sker till följd av klimatförändringar kan vara lättare att förutse med dagens metoder än vad man tidigare trott, enligt forskning vid University College London som publicerats i Nature Climate Change.

De bedömningar som görs i dag, till exempel IUCN:s röda lista, är förvisso inte utvecklade för att ta med klimatförändringar i be­räkningar, men forskningen visar att klimatet inte nödvändigtvis skiljer sig särskilt mycket från andra hot när det gäller att hitta arter som riskerar att drabbas.

Den dåliga nyheten är att klimatförändringarna kommer att leda till att många arter utrotas om inte åtgärder utförs för att skydda dem. Men den goda nyheten är att de metoder som miljöorganisationer
använder för att ta reda på vilka arter som är i störst behov av hjälp även fungerar när klimatet är det största hotet, säger Resit Akcakaya vid Stony Brook University, som lett studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.