Få bort missfärgningar på toaletten

publicerad 4 mars 2023
- av Sofie Persson

Missfärgade toaletter blir ett minne blott med hjälp av hushållets främsta kompanjon, bikarbonat, som även har fler användningsfunktioner vid städning i badrummet.

Toaletter blir ofta med tiden missfärgade och kan få en skarp brun nyans i botten, vilket inte är särdeles trevligt. Ofta sitter missfärgningen hårt och kan vara svår att få bort. Det finns dock flera knep att ta till utan att behöva använda sig av starka och giftiga rengöringsmedel.

Bikarbonat, eller natriumvätekarbonat, är hushållets bästa vän och fungerar utmärkt till städning, speciellt när det gäller att få bort fläckar. I badrummet kan det komma väl till användning på ett flertal vis, av vilka ett är att rengöra den missfärgade toalettstolen.

Börja med att spola i toaletten så den blir fuktig. Strö därefter ut bikarbonat i toalettstolen och låt stå över natten. Spola sedan åter på morgonen och skrubba med toalettborsten. Det kan bli ännu mer effektfullt om man blandar i en skvätt ättika, men det är inget måste.

Bikarbonat fungerar även väl på missfärgade fläckar i exempelvis badkar eller handfat. Blanda det då med vatten och skrubba med en disksvamp eller borste. Det går också fint att rengöra hela badrummets ytor med bikarbonat. Blanda ungefär en deciliter tillsammans med varmt vatten och torka sedan med en trasa.

Om det är stopp i avloppet kan man strö ner lite bikarbonat blandat med ättika, låt sedan stå en stund och häll sedan på kokande vatten. Luktar avloppet illa kan man också strö ner en matsked bikarbonat för att neutralisera odören.

Många badrum drabbas ofta av mögel på kakel och i kakelfogar. För att få bort detta effektivt kan man börja med att blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och spraya på ytorna. Vänta fem minuter och skrubba sedan. Ett tips är att använda en gammal tandborste om det är trånga utrymmen. Skölj sedan och blanda till en pasta av bikarbonat och vatten att doppa borsten i och skrubba på ytorna. Spraya sedan igen med ättiksprayen och låt det bubbla samtidigt som man fortsätter skrubba. Var noggrann och skölj av med varmt vatten när allt är klart.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.