Miljö

EU-strategi för plaståtervinning

EU-kommissionen planerar att minska mängden engångsprodukter som engångsförpackningar, kaffekoppar, sugrör och bestick. Det skriver European Environmental Bureau.

EU ska nu undersöka hur åtgärder, som lagligt bindande krav på utformning av plastförpackningar som kan återanvändas eller återvinnas, lättare kan genomföras. Bryssel vill också införa ett minskningsmål med avgifter på vissa engångsartiklar och ett tydligare regelverk för biologiskt nedbrytbara och komposterbara plastmaterial.

I strategin ingår också förslag för att begränsa användningen av plastpartiklar i tvättmedel, kosmetika, färger och påsar, som lätt hamnar i havet. EU-länderna dumpar mer än 100 000 ton plast i havet varje år, varav nästan 50 procent är engångsartiklar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Liknande artiklar

EU-parlamentet röstar för kontroversiella upphovsr... EU-parlamentet har röstat igenom de kontroversiella upphovsrättslagarna, däribland Artikel 13, vilka kritiker menar sku...
Vänsterpartiet ger upp sitt EU-motstånd Vänsterpartiet kommer under de närmsta åren inte att fokusera på att få Sverige att utträda ur EU, uppger partiledaren J...
Miljövänliga fotbollstrenden – tröjor gjorda av pl... Flera lag har som en del av Adidas nya kampanj sina tredjeställ gjorda i helt återvunnet material från plastflaskor. ...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!