Miljö

EU-strategi för plaståtervinning

EU-kommissionen planerar att minska mängden engångsprodukter som engångsförpackningar, kaffekoppar, sugrör och bestick. Det skriver European Environmental Bureau.

EU ska nu undersöka hur åtgärder, som lagligt bindande krav på utformning av plastförpackningar som kan återanvändas eller återvinnas, lättare kan genomföras. Bryssel vill också införa ett minskningsmål med avgifter på vissa engångsartiklar och ett tydligare regelverk för biologiskt nedbrytbara och komposterbara plastmaterial.
I strategin ingår också förslag för att begränsa användningen av plastpartiklar i tvättmedel, kosmetika, färger och påsar, som lätt hamnar i havet. EU-länderna dumpar mer än 100 000 ton plast i havet varje år, varav nästan 50 procent är engångsartiklar.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!