Domherren – Sveriges vinterfågel

publicerad 28 december 2020
- av Sofie Persson
Domherren återfinns i alla Sveriges landskap.

Här kommer några roliga och spännande fakta om vår älskade vinterfågel domherren.

De allra flesta känner till domherren med dess klara, röda färger. Den är vår mest kända och älskade vinterfågel i Sverige, men det finns mycket fakta om den som alla kanske inte vet. Vad gör domherren egentligen på sommaren? Varför namnet ”domherre”? Land har hittat på några fakta om domherren.

Domherren i Sverige

I Sverige finns det cirka 380 000 par domherrar, enligt boken Fåglarna i Sverige (Aulén, 2012). Beståndet har minskat något sedan 1980-talet. De tillhör gruppen finkfåglar och är därför släkt med till exempel bofink, steglits, stenknäck, korsnäbbar och tallbit.

Namnets ursprung är omtvistat, men enligt Svenska Akademins ordbok har domherrens svarta hjässa liknats vid kapuschongen på en prästkåpa och en domherre var tidigare det svenska namnet på speciella präster vid katolska kyrkor.

Häckningen och maten

Domherren häckar framför allt i skog med granar och i alla Sveriges landskap. Under häckningstiden lever den ganska undanskymt i skogarna, men kommer fram på höst och vinter för att leta mat och såklart därför vi ofta ser den på vinterhalvåret. Den är i huvudsak en stannfågel, men den kan förflytta sig till Danmark och i sällsynta fall längre söderut. Ibland kan det komma domherrar på besök österifrån, troligen ofta från Ryssland. De ser likadana ut som den svenska domherren, men locklätet har en mer sprucken och hes ton.

Deras favoritmat är frön, bär och knoppar, men de kan äta en och annan insekt under sommaren.

Skillnad på hane och hona

Det är bara hanen som är klarröd på bröstet, honan är mer gråbeige. Locklätet, som de gör hela året om, är ett mjukt ”djuu”. När de sedan sjunger under vårvinter och vår är sången lågmäld och gnisslande med inslag av lockläten samt en del härmningar. Enligt Fåglar i Sverige (Rosenberg, 1953) sjunger både hanen och honan.

Hölls som burfågel

Domherren hölls ofta som burfågel förr på grund av sin förmåga att härmas i sången. I Tyskland på 1700-talet ska det ha funnits sångböcker för att lära upp domherrar med flöjter och visslingar.

Sist men inte minst bör nämnas att det svenska heavy metal-gruppen Dream Evil faktiskt har gjort en låt som heter Doomlord (Domherre) och handlar om – ja just det, domherren.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.