Den eldglimmande sjön i Lapplands dalar

publicerad 18 juni 2023
- av Sofie Persson
Lapplandsfjällen kan kännas som hämtade ur sagornas värld.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sagolik är ett ord man kan använda för att beskriva Trollsjön uppe i svenska Lapplands fjäll. Här kan man göra en dagsvandring genom Tolkien-liknande dalar för att slutligen doppa sig i Sveriges renaste sjö.

Att gå längs med Kärkevagge beskrivs av många som att vandra i sagornas värld. Den inleds med en fjällbjörkskog som sedan övergår till urbergshällar. Fjällterräng blandas med blomstrande ängar och höga klippväggar skapat av starka krafter.

Foto: faksimil/Youtube

Kärkevagge kan översättas från samiska till Stendalen och består som namnet förtäljer av stora stenar. En del vandrare har beskrivit platsen som om den skulle platsa som miljö i Sagan om ringen-trilogin. På vandringen kan man fylla på sin vattenflaska i någon av de små bäckar som rinner längs med landskapet och innehåller rent, friskt fjällvatten.

Efter ungefär sex kilometers vandring möts man av Trollsjön, eller Rissajaure. Från samiska översätts det till ungefär “sjön som glimmar som eld”. Rissajaure är Sveriges klaraste och renaste sjö och består av smältvatten från omgivande glaciärer som faller ner från bergen kring sjön i flera små vattenfall. Det går lätt att se hela vägen till den 36 meter djupa botten.

Rissajaure. Foto: faksimil/Youtube

Sjön är bara isfri tre månader under sommaren och ligger ungefär 815 meter över havet. Utloppet från sjön är underjordiskt och går ut på andra sidan stenvallen där den bildar bäcken Kärkejokk som rinner efter vandringsleden.

Ta ett dopp i det rena vattnet och stanna en stund vid den eldglimmande sjön för att njuta av trollsk natur.

Hitta hit

Kör E10:an mot Narvik. Två mil efter Björkliden kommer en skylt där det står ”Låktajokk” där man ska svänga in mot parkeringsfickor där leden till Trollsjön börjar. Det går även fint att ta tåget dit.

Det finns ett flertal guidade turer för den som är nybörjare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!