Bra tips på mat till våra vinterfåglar

När det blir kallare söker sig vinterfåglarna gärna till våra hus och uppskattar att vi sätter ut mat till dem. Nya Dagbladets Sofie Persson har sammanfattat våra befjädrade vänners favoritmat.

publicerad 28 november 2018
- av Sofie Persson
Blåmesen är en tacksam gäst att utfordra på vinterhalvåret

På soffan vid fönstret satt jag alltid som barn och tittade ut genom fönstret på alla små ”vinterfåglar” som smaskade i sig godsaker, vi hade fågelmatning väldigt nära fönstret och du kunde se alla väldigt nära. Detta är fortfarande en sysselsättning min pappa ägnar sig åt och han går alltid runt i affärerna och kollar priser och sorter. Han vet vad ”hans” fåglar gillar och inte.

Så vad gillar egentligen fåglarna och vilka sorter kan du få besök av hemma hos dig? Tidningen Land har samlat bra tips på mat som är bra för fåglarna samt 10 vanliga och ovanliga fåglar som kan komma och hälsa på dig. Nya Dagbladet återger här några av dem.

Bra fågelmat:

  • Jordnötter. Mycket energirikt, du kan använda en jordnötsmatare med nätrör där fåglarna hackar sönder nötterna.
  • Solrosfrön. Mycket energirikt. Köper du skalade så slipper du skräpet på marken. 1 kg skalade är ungefär 2 kg oskalade. Det går bra med både svarta och strimmade frön.
  • Hampfrön. Också mycket energirikt. Väldigt populärt dock lite dyrare och går åt snabbare.
    Äpple. Sätt gärna ut hela eller halva äpplen på spetsiga grenar eller liknande istället för att lägga på marken.
  • Talgbollar. Gör gärna egna, men om du köper så ta bort plastnäten så de inte hamnar i naturen.
    Fåglarna behöver energi i första hand, detta för att klara kylan. Därför kan du också ge matfett av olika slag som t.ex. margarin, kokosfett, smör eller ister.

 

Fåglar att hålla utkik efter:

Talgoxe

Finns i hela Sverige, både i vildmarken och stadsdelar. Är inte så kinkig i maten men några favoriter är talg och nötter. Hanens svarta bröststreck är bredare än honornas. Finns ca 2,5 miljoner par.

Blåmes

Finns i hela landet men är lite mer sällsynt i nordväst. Den är vigare och kvickare än talgoxen men gillar liknande mat. Könen ser nästan lika ut, men honan kan vara en mattare nyans av blå. Finns ca 700 000 par.

Pilfink

Pilfinken finns i Götaland, Svealand samt vid Norrlands kuster. Den häckar ofta i människans närhet. Den äter det mesta men föredrar frön framför rent fett. Könen ser likadana ut och det finns ca 400 000 par.

Grönfink

Grönfinken håller till i hela Sverige, men är ovanligare i norr. Den är sällan i storskogar, men trivs annars i de flesta marker med träd och buskar. Den gillar solrosfrön och hampfrön. Honan är gråare än hanen. Det finns ca 650 000 par.

Nötväcka

I Götaland och Svealand syns den mest, men sprider sig norrut. Föredrar lövskog och parker. Frön är favoriten och den kan ta flera i munnen samtidigt och sedan gömma dem. Hanen är något mörkare rödbrun bak än honan och det finns knappt 200 000 par kvar.

Domherre

Håller till i skog i hela landet. Syns mest på vintrarna när de kommer till fågelmatningar och de föredrar frön. Det är bara hanen som har det lysande röda bröstet, honan är i stället gråbeige. Finns knappt 400 000 par kvar.

Grönsiska

Finns i skog i hela landet. Äter frön både från marken och automater. Hanen är gröngulsvart med svart hjässa, honan är något mattare. Finns ca 800 000 par.

Svartmes

Finns i barr- och blandskog i hela landet, förutom i norr. Gillar frön, nötter och fett. Ser lite ut som en dämpat färgad talgoxe och könen ser likadana ut. I nacken har de en vit fläck. Finns ca 400 000 par.

Steglits

Den är mest vanlig på slättbygderna i Götaland och Svealand. Finns i allt från skogar, dungar, parker och trädgårdar. Äter gärna frön från vinterståndare. Könen ser likadana ut, med det typiska röda ansiktet. Finns ca 16 000 par, men de ökar.

Stenknäck

Trivs i löv- och blandskog, främst i Götaland och östra Svealand. Äter gärna frön från marken. Könen är väldigt lika men hanen är mörkare på vingarna och näbben är extremt kraftig. Det finns ca 17 000 par som likt Steglitsen ökar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!