92 procent av Stilla havets skräp kommer från sex länder

publicerad 13 september 2022
- av Sofie Persson
Skräp som plockats upp ur Stilla havet.

Forskare har testat tusentals delar av skräp som samlats i Stilla havet för att reda ut varifrån de ursprungligen kommer. Sex länder är ansvariga för över 92 procent av det skräp som kunnat identifieras och nära hälften kommer från 1900-talet.

Stilla havet är belamrat med skräp vilket man kunnat konstatera sedan många år tillbaka. Forskare har till och med identifierat en gigantisk ”ö” av skräp som flyter runt i havet och som man kallar North Pacific Garbage Patch. Ön utgörs i själva verket av små bitar plast som tillsammans fångats upp av strömmar, troligtvis har det även samlats ännu mer skräp under ytan på ”ön” eftersom skräp ofta sjunker till botten.

Nu har Ocean Cleanup Project tillsammans med en grupp forskare vid Wageningen University i Nederländerna samlat upp och testat skräp som samlats vid North Pacific Garbage Patch, rapporterar ZME Science.

Forskarna samlade upp cirka 6000 delar av skräp med målet att utröna varifrån det kommit. För en tredjedel av skräpet gick det inte att identifiera källan, däremot fann man källan till 232 delar skräp och över 92 procent av dessa kom från endast sex länder.

Den största delen kom från Japan med 33,6 procent medan Kina kom nära med 32,3 procent. Sydkoreas skräp utgjorde 9,9 procent medan USA kom på fjärde plats med 6,5 procent följt av Taiwan med 5,6 procent och slutligen Kanada på 4,7 procent.

För hela 49 procent av skräpet kunde man konstatera att det hade producerats under 1900-talet, varav det äldsta var en boj från 1966. En stor del av skräpet var oidentifierbart, men en stor del kom även från diverse fiskeutrustning.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.