380 nya arter upptäckta i Sydostasien

publicerad 24 maj 2023
- av Sofie Persson
Dendrobium fuscifaucium och Calotes goetzi är två nya arter forskarna funnit.

380 nya arter har hittats i den biologiskt rika Mekongregionen. Sedan man påbörjade arbetet 1997 har man sammanlagt hittat 3 389 olika arter i området – men många av arterna hotas av skogsskövling och industrialisering.

I Världsnaturfonden WWF:s nya rapport New Species Discoveries -22 har hundratals forskare från universitet, naturorganisationer och forskningsinstitut upptäckt 380 nya arter de senaste två åren. Arterna har hittats i den så kallade Mekongregionen, vilket bland annat inkluderar länder som Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Fynden innefattar 290 växter, 19 fiskar, 24 groddjur, 46 kräldjur och ett däggdjur. Bland dessa finns bland annat en mini-orkidé som har en lysande klargul och rosa färg som gör att den liknar karaktärerna i Mupparna. En väldigt giftig orm har döpts efter ormgudinnan Bai Su Zhen, som är från en kinesisk myt som kallas Legenden om den vita ormen. Ett annat spektakulärt fynd är den kambodjanska blåfärgade agamödlan, som uppges vara väldigt aggressiv och ändrar sin färg som försvarsmekanism.

Sedan 1997 har man funnit tusentals arter i området och med dessa nya fynd är man nu uppe i sammanlagt 3 389 olika arter. I dessa områden huggs dock skogen snabbt ner och industrialiseringen sätter press på djurens livsmiljöer, vilket gör att arterna är under hot.

En groda tillhörande arten Theloderma khoii. Foto: Nguyen Thien Tao

Det är fantastiskt att forskarna fortsätter att hitta så många nya arter. Men eftersom flera av dem redan är utrotningshotade, uppmanar WWF regeringarna i denna region att öka skyddet för dessa fantastiska varelser och deras livsmiljöer, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!