Transaktivist brände Harry Potter-böcker

publicerad 27 mars 2021
- av Isac Boman
JK Rowling har blivit transaktivisternas stora hatobjekt.

Transaktivisten ”Tess 5G” beslutade sig för att elda upp Harry Potter-böcker som en protesthandling mot författaren JK Rowlings påstådda ”transfobi”. Nu hånas han och lyfts istället fram som ett skolboksexempel på stereotypen som finns om HBTQ-aktivisters lättkränkta och infantila reaktioner på ifrågasättande.

Bakgrunden är att Harry Potter-författarinnan JK Rowling gjort många så kallade transaktivister upprörda genom att hävda att biologiska kvinnor diskrimineras emot och hotas när transpersoner samtidigt kräver att behandlas som kvinnor.

När du öppnar upp dörrarna till badrummen och omklädningsrummen till varje man som tror eller känner att han är en kvinna så öppnar du också upp dörren till alla män som vill komma in där”, skrev Rowling exempelvis förra året.


Annonser:


Att ifrågasätta huruvida transpersoner är riktiga män eller kvinnor ses inom deras community som en mycket stor förbrytelse och Rowling har därför efter att ha tagit ställning för biologiska kvinnor och deras rätt att slippa dela toaletter och omklädningsrum med dessa konsekvent utmålats som en hatisk transfob som ”attackerar” transrörelsen.

Därför beslutade sig Tess 5G för att lägga upp en film på Twitter där han eldar upp flera av författarens böcker samtidigt som han beskriver bokbålet som ”renande” och ber om donationer till transpersoner på OnlyFans – en sida som bland annat används för prostitution och webbsex.

Detta var mina gamla barndomsböcker och det kändes renande som fan”, skrev Tess 5G

Även om transaktivisten fick stöd av många likasinnade är inte alla långt lika imponerade av agerandet och paralleller drogs snabbt till hur radikala evangelikanska kristna ville bränna böckerna när de släpptes eftersom de innehöll ”trollkonst”.

Älskar hur evangelikaler som brände Harry Potter-böcker för att de innehöll trollkonst censurerade yttrandefriheten men nu när de innehåller saker som går emot er övertygelse så är det helt okej. Du är på deras nivå nu, du kan inte både ha kakan och äta den”, menar användaren James Macroquack.

Jag tycker mycket synd om dig. Utan tvekan kommer detta att hyllas som en stor gest av de som har liknande psykologiska problem som du, men det övergripande intrycket är att du har ett barnsligt temperament som är vanligt hos ungdomar som inte kan acceptera felbarhet hos de som de dyrkade”, skriver Lord Steerforth.

Många argumenterar för att transaktivistens extrema ilska över att alla inte har samma uppfattning som honom och oviljan att acceptera att de flesta inte ser honom som en riktig kvinna är talande för den moderna HBTQ-rörelsen där det inte längre bara handlar om att själv få identifiera sig som vad man vill, utan där HBTQ-aktivister också kräver att omgivningen underkastar sig och accepterar transpersoner som lika legitima kvinnor eller män som vem som helst.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.