Putin: “Västs kulturkrig påminner om bokbålen”

publicerad 31 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Kompositören Dmitrij Sjostakovitj och författaren Fjodor Dostojevski har båda fallit offer för cancelleringskriget mot rysk kultur.

Rysslands president anser att den pågående attacken i Väst mot rysk kultur – där ryska författare, konstnärer och kompositörer plockas bort från program och bojkottas på löpande band, påminner om bokbålen i 1930-talets nationalsocialistiska Tyskland.

Vladimir Putin menar att det politiska, finansiella och mediala etablissemanget i Väst tillämpar så kallad ”cancelkultur” som ett vapen mot ryska kulturskapare som hämnd för kriget i Ukraina.

– Idag försöker de avveckla hela vår tusenåriga nation och vårt folk, sa presidenten och menade vidare att det pågår en växande diskriminering mot allting som har den minsta koppling till Ryssland och att denna process ”tolereras och ibland uppmuntras av de styrande eliterna.”

– Den så kallade cancelkulturen har förvandlats till en avveckling av kulturen. Tjajkovskij, Sjostakovitj och Rachmaninov raderas från konsertprogram. Ryska författare och deras böcker blir också bannlysta. En sådan massiv kampanj för att förstöra oönskad litteratur utfördes senast av nazisterna i Tyskland för nästan 90 år sedan.

 

 

Putin jämförde även det pågående kulturkriget mot Ryssland med hur barnboksförfattarinnan J.K Rowling blivit bannlyst från olika sammanhang för att hon upprört HBTQ-aktivister med sin uppfattning om att det finns biologiska skillnader mellan könen.

Utöver det faktum att ryska kulturskapares verk plockats bort i en rad sammanhang de senaste veckorna har mer udda avståndstaganden noterats även i Sverige – bland de mer uppmärksammade är att Arla slutat sälja filmjölken ”Kefir” eftersom denna, trots att den är uteslutande producerad i Sverige med svenska råvaror, ändå påstås associeras till Ryssland då förpackningen har en illustration av Röda torget i Moskva.

Aktivistgruppen ”Normaltid Alltid” har även på fullt allvar fört fram att Sverige inte längre bör övergå till ständig sommartid eftersom landet då ”förs närmare Ryssland” – tidsmässigt.

Ett stort antal svenska företag har också helt slutat importera ryska råvaror och produkter med motiveringen att man inte vill stödja landet ekonomiskt under pågående krig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!