Modersmålets dag utlystes på FN:s generalkonferens i november 1999 och uppmärksammas årligen den 21 februari.
Datumet valdes till minne av händelserna den 21 februari 1952, då studeranden som demonstrerade för sitt modersmål bengali sköts ihjäl i Bangladesh. Sakkunniga spår att hälften av de uppemot 6 000 språk som finns i dag, kommer att ha försvunnit mot slutet av 2000-talet om man inte vidtar åtgärder. Då kan mänskligheten komma att gå miste om gamla kunskaper som finns i urfolkens språk.
43 procent av språken är utrotningshotade. Bland de redan utdöda språken finns manx (talades på Isle of Man, dog ut 1974), asa i Tanzania (dog ut 1976), ubychiska i Turkiet (dog ut år 1992), ejakiska på Alaska (dog ut år 2008).
I Europa är 33 språk utrotningshotade, varav 13 befinner sig på randen till utrotning. Däribland finns även kildinsamiska, som talas på centrala Kolahalvön och har enligt Unesco 787 talande.
För att förebygga att språken försvinner behövs det fördelaktiga villkor, så att modersmålstalare även lär sina barn språket. Det behövs även utbildningssystem som främjar umgänge på modersmål. Det behövs en trevlig social och politisk miljö som bygger på respekt för språklig mångfald och småspråk, så att språkkunskaper uppfattas som en fördel i stället för en börda.
se.sputniknews.com