Kommentar: Känn friden på en svensk julmarknad

På julmarknader kan man köpa lokalt producerade produkter, men framför allt vara en del av den gemenskap julen skänker oss. Besök en julmarknad i december och känn julens ljus sprida sig över det svenska mörkret.

publicerad 2 december 2023
- av Sofie Persson
Det anordnas många olika sorters julmarknader i december.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Den söta doften av glögg, mandlar som rostas och eldar som brinner i kontrast till den vita snön som sakta faller ner från himlen. Skrattande barn springer omkring och leker samtidigt som ett pensionärspar går arm i arm och tittar på lokala delikatesser att ta med hem. Luften är kall och solen börjar gå ner samtidigt som det svenska decembermörkret närmar sig, men inuti växer känslan av värme. Framför allt växer känslan av jul och julfrid.

Julmarknader finns i hela Sverige och jag skulle gissa att de allra flesta kommuner har åtminstone någon under adventshelgerna. Där finns lokalt producerade produkter som exempelvis honung, bröd, marmelad eller varför inte ost, fisk eller kött. Vissa säljer handstickade sockor eller hemgjorda kläder. Konstnärer får chansen att visa upp sina verk och ibland kan lokala företag ta chansen att ta kontakt med stadens invånare. Ungdomar sitter inte i gäng och letar efter nästa trubbel utan står och samlar in pengar till sin idrottsförening eller nästa skolutflykt.

Det blir en traditionell form av att vara nära varandra. Något det i dagens samhällsstruktur blir mindre och mindre av där allt ska digitaliseras och människor tillbringar mer tid med mobiler än att umgås. På en svensk julmarknad träffar man ofta på bekanta, om inte annat byter man några ord med de lokala försäljarna. Mobilerna är inte i fokus, utan istället är det samhällsgemenskapen som står i centrum.

Hög mysfaktor

Jag har alltid tyckt att julmarknader har en särskild mysfaktor i december. Oavsett om jag gått på de mindre lokala marknaderna i min hemstad eller trängts i Gamla stan i Stockholm. Känslan är alltid densamma. Nu myser vi tillsammans och snart ska vi fira jul.

Om ni inte redan har planer, rekommenderar jag verkligen ett besök på en julmarknad under december. Ett tips är att åka till Gamla Uppsala och besöka deras historiska julmarknad där det finns bland annat smide, benhantverk och mat till försäljning både inomhus och utanför i byn. På Östermalm i Stockholm kommer Bondens Egen Julmarknad att gå att besöka i Tessinparken under adventshelgerna. I Nordstan i Göteborg hålls det en traditionell julmarknad varje dag från 2-23 december. Eller varför inte gå på en vikingajulmarknad, som exempelvis finns i skånska Löddeköping.

Själv planerar jag att besöka minst en julmarknad under advent där jag kanske kan hitta någon lokal julklapp till familjen, eller till mig själv. Om inte annat tänker jag mysa och bara vara i den svenska julstämningens fröjd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!